Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Навіщо видаляти зуби мудрості?

Видалити зуби мудрості може абсолютно будь-яка людина, навіть якщо вона не має до цього показань. Однак часом трапляється, що обійтися без цієї процедури неможливо, і фахівці рекомендують зважитися на цей крок

Якщо ви хочете зробити усмішку ще красивішою, вирівняти зуби та виправити неправильний прикус, то з таким бажанням варто звернутися до лікаря-орто­донта. Він випрямляє зуби за допомогою брекетів, ре­тейнерів або інших пристроїв та методик. Однак іноді для цього необхідно видалити зуби мудрості.

Другим показанням можуть бути неправильно про­різані зуби (дистоповані), тобто ті, що змінили своє по­ложення в зубному ряду.

Вони можуть дивитися в щоку, тоді пацієнт постійно скаржиться на натирання щоки та дискомфорт. Або ж, навпаки, зуби можуть дивитися у бік язика чи піднебін­ня, можуть упиратися у сусідні зуби.

Найчастіша причина такого випадку — їх неправиль­не положення. Це відбувається через те, що вісімки вважаються рудиментарними зубами.

Щелепи у нас стали меншими еволюційно за роз­міром, а кількість зубів залишилася незмінною. Най­частіше їм просто немає місця у зубному ряду, вони не можуть навіть вирости. Або якщо вони прорізаються, то створюють велику тягу. Усі інші зуби зрушуються, утворюється купність.

Тож зуби мудрості видаляють перед ортодонтичним лікуванням і в тому випадку, коли вони завдають дис­комфорту або змушують решту зубів зрушуватися.

Схожі новини