Передплата 2025 «Добра кухня»

Особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, можуть безоплатно лікувати зуби

Послугу можна отримати як за скеруванням лікаря, так і за самозверненням

Військові та ветерани, окрім зубопротезування, можуть безоплатно отримати послуги із лікування зубів у межах пілотного проєкту «Зубопротезування окремих категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України».

Пролікувати зуби нині можна у 100 стоматологічних закладах України, які мають договір із НСЗУ. Щодня кількість закладів збільшується, адже укла­дення договорів триває. Про це розповіли у департаменті охорони здоров’я Львівської ОВА.

За інформацією департаменту, отрима­ти послуги з лікування зубів можуть вете­рани війни, особи з інвалідністю внаслідок війни; учасники бойових дій, військовослужбовці, які наразі не отримали статусу учасника бойових дій, але продовжують ви­конувати бойові завдання. Послугу можна отримати як за скеруванням лікаря, так і за самозверненням. Гранична вартість нада­них медичних послуг із зуболікування (по­слуга № 2) не може перевищувати 24 952 гривні.

Послуги із лікування зубів включають та­кий обсяг медичної допомоги:

  • первинний огляд пацієнта/пацієнтки з оцінкою стану стоматологічного здоров’я;
  • проведення рентгенологічних дослі­джень, зокрема внутрішньоротової та/або позаротової рентгенографії, цифрової (ра­діовізіографії), ортопантомографії.
  • надання стоматологічної допомоги, зокрема як етап лікування та підготовки до зубопротезування;
  • лікування карієсу та його ускладнень;
  • лікування травматичних та нетравма­тичних ушкоджень зубів та їхнього опорно­го апарату;
  • відновлення анатомічної форми зубів, включаючи встановлення стоматологічного штифта;
  • хірургічне та нехірургічне видалення зубів;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах лікування під час надання стоматологічної допомоги (за потреби).
  • надання невідкладної медичної допо­моги пацієнту/пацієнтці, виклик бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги (за потреби) та надання невідкладної медичної допомоги до її прибуття;
  • скерування пацієнта/пацієнтки для отримання спеціалізованої медичної допо­моги, інших медичних послуг, у тому числі послуг із зубопротезування;
  • дотримання принципів безбар'єрності та інклюзії під час надання медичної допо­моги.

Отримати медичні послуги із зуболіку­вання безоплатно військовослужбовці та ветерани можуть у закладах, які уклали до­говір з НСЗУ.

У департаменті кажуть: «Є кілька варі­антів, як знайти медичний заклад з дого­вором. Зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16−77. Скажіть операто­ру, в якій області хочете отримати послуги з лікування зубів. Оператор продиктує те­лефони та адреси стоматологічних закла­дів. Або самостійно знайдіть медзаклад на онлайн-карті НСЗУ „Надавачі медичних послуг“ за напрямом „Зубопротезування окремих категорій осіб, які захищали неза­лежність, суверенітет і територіальну ціліс­ність України“. У полі фільтрів зліва оберіть область або населений пункт. На сторінці залишаться відібрані заклади з інформа­цією про графік роботи, телефонами для зв’язку та адресою».

Підготувала Анна Врублевська.