Передплата 2024 «Добра кухня»

Зубна азбука

Прорізування молочних зубів хоч і є звичайним фізіологічним процесом, проте завдає і малечі, і батькам чимало клопоту. Зниження апетиту, вередливість, підвищена температура — такими явищами може супроводжуватися поява зубів

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Як допомогти малюкові пережити цей нелегкий період, розповідає дитяча стоматологиня Дарія Кімак.

.— Досвідчені батьки готуються до появи перши зубчиків приблизно у пів­річного малюка. Але є випадки, коли в одній сім'ї у старшої дитини зуби прорі­залися у 6 місяців, а у молодшої - у 4,5 місяця. Чи така рання поява зубів теж є нормою?

— Усі терміни прорізування зубів у дітей досить умовні, хоча й розроблено середні протоколи. Швидкість появи одиниць за­лежить від багатьох факторів, серед яких спадковість, перебіг вагітності; наявність вроджених захворювань та аномалій роз­витку; перенесені внутрішньоутробні па­тології; стан здоров’я малюка та навіть особливості його харчування. У серед­ньому перший зуб у малюків з’являється у віці 6−6,5 місяця, але в останні роки зафіксовано безліч випадків раннього прорізування — близько 4−5 місяців. Най­частіше таке відхилення від норми тра­пляється у немовлят, які перебувають на штучному вигодовуванні, у недоноше­них дітей прорізування запізнюється на 1−3 тижні.

— Який порядок появи зубів? І чи у всіх діток черговість прорізування зубів однакова?

— Молочний прикус складається із 20 одиниць — по 10 на кожну щелепу. Прорі­зування зубів відбувається за певним по­рядком: першими з’являються центральні різці на нижній, а потім на верхній щелепі. Потім прорізуються бічні різці по черзі зни­зу та зверху, опісля починають пробивати­ся жувальні зуби (моляри), далі - проріза­ються ікла, а потім другі моляри. Загалом до 3 років у малюка має бути 20 зубів. Не варто панікувати, якщо є незначні відхи­лення від термінів прорізування чи поряд­ку появи зубів. Це індивідуальна особли­вість дитини. На сполох треба бити, якщо зуби виходять зі значним запізненням від середніх норм.

Вже за кілька днів до початку пробиван­ня першого різця можна помітити у малюків підвищену вередливість, поганий сон, зни­ження апетиту. Такі симптоми є провісника­ми появи зубів. Дитина відчуває біль, ясна у місці майбутнього різця червоніють, набря­кають. Коли зуби починають пробиватися, з’являються підвищене слиновиділення, відмова від грудного молока та пляшечки, спроби всі навколишні предмети затягнути до рота. Може з’явитися нежить, покаш­лювання, діарея, підвищення температури тіла до 38,5 градуса.

— Але такий стан дитини може свідчи­ти і про застуду, вірус, загальне незду­жання. Як батькам не сплутати загрозу для здоров’я малюка з симптомами прорізування зубів?

— Насамперед йдеться про температу­ру під час прорізування зубів: якщо вона у дітей вища ніж 38,5 градуса, зуби тут явно ні до чого. Так само, як і багаторазове блю­вання, тривала діарея, світлобоязнь; ви­сипання будь-якого характеру на тілі, ран­ки на яснах чи слизовій рота. За подібних симптомів потрібно звернутися по допомо­гу до педіатра якнайшвидше.

— Ще кілька років тому, щоб полег­шити стан дитини, стоматологи реко­мендували охолоджувальні гелі. Тепер їх заборонено застосовувати…

— Використовувати охолоджувальні гелі не рекомендується, бо основний охоло­джувальний компонент може негативно впливати на організм малюків, а коротко­часна користь значно менша, ніж ризик отруєння. Можна використовувати про­різувачі з охолоджувальним елементом — спеціальні «гризунці» з гіпоалергенного матеріалу, наповнені водою (їх можна охо­лодити в холодильнику, це знизить біль, свербіж); застосовувати дитячі жарозни­жувальні препарати.

Схожі новини