Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Усіх дві водовозки не врятують. Але багатьом допоможуть…

Цього тижня до Дрогобича з Польщі прибув черговий гуманітарний вантаж — дві водовозки. Відправник — Краківський водоканал, з яким має побратимські взаємини КП «Дрогобичводоканал»

Площа Ринок у Дрогобичі. Символічна зустріч водовозок. Фото пресслужби Дрогобицької міськради
Площа Ринок у Дрогобичі. Символічна зустріч водовозок. Фото пресслужби Дрогобицької міськради

На другий день після нападу росії на Україну

Недаремно кажуть, що дружба в біді перевіряється. Буквально на другий день після нападу росії на Україну Краківський водоканал скерував до Дрогобича свою першу гуманітарну допомогу.

Після цього польські партнери дрогобичан на чолі із своїм президентом Пйотром Зєнтарою, ставши одним із центрів нагромадження допомоги для України, не припиняють своєї гуманітарної місії. Налагодивши хорошу логістику, роблять все можливе, аби без зволікань скерувати сусідам за першої необхідності допомогу. Левова частка гуманітарного вантажу, яка надходить до Дрогобича, переправляється далі.

Її отримують ті наші співвітчизники, які від війни постраждали більше, ніж ми. Про них у Кракові, як і в інших польських містах, також не забувають. Але до Дрогобича — особливе ставлення. Важко пригадати все те, що після минулорічного повномасштабного вторгнення рашистів на українську землю, зібрали, підготували та відправили до міста Котермака наші сердешні сусіди. Навіть будівельними матеріалами, які використовуються для спорудження житла для біженців, допомагають.

Сьогоднішні водовозки — свого роду «ноу-хау». У минулорічному списку гуманітарних відправок їх не було: такої потреби не виникло. Ніхто з поляків про це не просив. Все змінилося після розпочатих росією у жовтні м. р. терористичних атак на критичну інфраструктуру нашої країни. Ворог поставив перед собою злочинну військову мету — позбавити мирних українців не тільки електричної енергії та тепла, а навіть води.

Аби посіяти зневіру у нашу Перемогу, викликати паніку та розпач. Після цього у місті Котермака уперше задумались над тим, як діяти, що слід найперше зробити, якщо терористичні дії ворога призведуть до знеструмлення двох водозаборів КП «Дрогобичводоканал», у Гірному та Урожі. Вочевидь почнуться серйозні збої. У такому разі припиниться централізоване водопостачання. А раз так — значна частина споживачів водоканалу залишиться без води. І що тоді робити?

Добре мати такого побратима, як Краківський водоканал

У таких випадках, як розповів начальник КП «Дрогобичводоканал» Роман Шагала, вода споживачам доставлятиметься старим перевіреним способом — водовозками. Жодних проблем, якщо йдеться про технічну воду, немає. Сьогоднішній ресурс підприємства дозволяє оперативно вирішити усі труднощі. Інша річ — питна вода. Для ії доставки слід мати сертифіковані автомобілі. Тут далеко не все так просто. Не кожен вітчизняний водоканал може дозволити собі придбати подібну техніку. Не було ії донедавна і в Дрогобичі. Тому ухвалили рішення звернутись по допомогу до свого побратима — Краківського водоканалу. Там на прохання українських партнерів відреагували відразу ж. Швидко визначившись із автомобілями, у стислі терміни здійснили підготовчу роботу. Свою справу оперативно зробила й українська сторона. Логістикою та документообігом автівок зайнялись у комунальному управлінні «Інститут міста Дрогобича».

Злагоджені дії двох сторін дозволили швидко завершити формальний бік справи. За кілька днів у Перемишлі на території розгорнутого там Українського хабу гуманітарної допомоги відбулась передача автомобілів. Двом водіям КП «Дрогобичводоканал», Ярославу Михайляку та Ярославу Червінському, які прибули до Польщі спільно з начальником автогосподарства водоканалу Ярославом Паламарчуком, вручили ключі від водовозок. Вистачило кілька годин, аби цінний гуманітарний вантаж, подолавши відстань від Перемишля до Дрогобича, заїхав на Площу Ринок українського міста, де відбулась символічна зустріч сертифікованих водовозок. Після цього водії вирушили до місця базування автомобілів — на гаражну територію КП «Дрогобичводоканал».

Якщо до найгіршого дійде

Зрозуміло, що ці дві водовозки ємністю 5 тис. літрів кожна у разі знеструмлення водозаборів на довший термін, не врятують регіон, де 38 тис. споживачів мають централізоване водопостачання та водовідведення, обслуговуються КП «Дрогобичводоканал», від водяних проблем. Але свою позитивну роль вони, як стверджує Роман Шагала, відіграють. Допоможуть пережити колапс тим, хто без сторонньої допомоги ради собі давати не може. Як це робитись буде? Річ у тому, що всю воду для своїх споживачів КП «Дрогобичводоканал» видобуває не з відкритої водойми, а із артезіанських свердловин у водоносній зоні річки Стрий. Видобута із підземних надр вода, кришталево чиста, і звісно ж, придатна для пиття. Добратися до неї просто навіть тоді, коли цілий водозабір знеструмлений. Під'єднавшись за допомогою генератора до насосного фонду будь-якої свердловини, легко можна наповнити готові для підвозу питної води отримані з Кракова сертифіковані водовозки. Краще, звісно, щоб до такого не дійшло.

Але на війні, як на війні. Ніколи не потрібно забувати про найгірший варіант розвитку подій — як на полі бою, так і в господарстві. Там, де працюємо та живемо.

Схожі новини