Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На площі Ринок презентують унікальну архітектуру Чернігова, що збереглася під час захоплення міста

Відвідати експозицію дерев’яних будинків з мереживом можна до 23 грудня

Фото автора та Мар‘яни Мороз
Фото автора та Мар‘яни Мороз

У п‘ятницю, 2 грудня, на площі Ринок відкрили виставку «Спадщина під обстрілами. Чернігів», присвячена культурній спадщині цього міста, яке постраждало від рашистських окупантів. Зокрема, експонують фото дерев’яних будівель Чернігова у стилі мережки.
Відвідати експозицію у самому серці Львова можна буде до 23 грудня.

На відкриття експозиції (онлайн по відеозв'язку) завітала заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради Катерина Литвин.

На брифінгу пані Катерина наголосила, що мета виставки — розповісти Львову про архітектурне ДНК Чернігова, про спадщину, яку вдалося вберегти навесні цього року, коли місто розгромили окупанти.

«Сьогодні Чернігів — у Львові. І тепер про дерев’яну мережку знатиме ще більше людей в Україні, — каже чиновниця. — Війна не зламала місто і сьогодні збереглося багато пам’яток архітектури: зразки дерев’яних садиб з вишуканим різьбленим декором фасадів, подібним на мереживо».

Кілька років тому у Чернігові започаткували проєкт «Дерев'яне мереживо Чернігова», щоб популяризувати старовинні будинки міста. Це унікальні будиночки кінця XIX століття. Один з таких мереживних будинків належить дідусю відомої фольк-співачки Онуки. Виконавиця кілька років тому за власні кошти відреставрувала будинок і тепер він є одним з найбільш відвідуваних у місті серед туристів.

Начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко наголосила «ВЗ», що це вже друга виставка на площі Ринок, яка презентує львів'янам унікальну архітектуру міст, які зазнали втрат через російську військову агресію. Влітку презентували історичну спадщину окупованої Нової Каховки (зараз експонується у Варшаві).

«Після широкомасштабного вторгнення рф, до Львова переїхало багато громадських активістів та архітекторів з міст, де тривала війна, — розповів для „ВЗ“ директор ЛКП „Бюро спадщини“ Павло Богайчик. — З перших днів війни ми звернулися до архітекторів, щоб об'єднатися і разом організувати у Львові проєкти пов’язані із охороною культурної спадщини. У нас була виставка про кам’яні вишиванки Нової Каховки. Після Львова експозиція мандрувала містами Західної України: в Івано-Франківську, Дрогобичі. Згодом — у Хорватії, Польщі. Виставка „Спадщина під обстрілами. Чернігів“ презентує унікальні будинки з мереживом, які дуже сподобаються львів'янам».

Схожі новини