Передплата 2024 ВЗ

У Карпатах збирають шишки для вирощування нових лісів

Насіння переробляють у Львові

Щоб не губити насіння, плоди ялиці білої зривають, а не підбирають із землі. Фото Володимира Леляка.
Щоб не губити насіння, плоди ялиці білої зривають, а не підбирають із землі. Фото Володимира Леляка.

Своєрідні жнива у ці дні відбуваються у працівників лісових господарств — вони заготовляють насіння дерев лісотвірних порід. Однією з основних таких порід у Карпатах разом з буком вважають ялицю білу — вона поступово приходить на зміну ялині, якій не дуже комфортно у горах. Щоб мати у майбутньому достатньо садивного матеріалу, у Славському держлісгоспі уже заготували 5307 кілограмів шишок ялиці білої. Збирали її на спеціально відібраній ділянці - у так званому генетичному резерваті Тухлянського лісництва.

— Ялиця біла і бук дуже добре почуваються у наших умовах, тут їхнє рідне місце, природний ареал, — розповів кореспонденту «Високого Замку» Володимир Леляк, інженер з лісорозведення Славського держлісгоспу. — Скажімо, ялиця біологічно стійкіша за смереку, яку завезено у Карпати, вона має кращу опірність до хвороб і шкідників.

Ці шишки невдовзі дадуть початок новим лісам.
Ці шишки невдовзі дадуть початок новим лісам.

Зібрані шишки відправили на переробку у Львівський селекційно-насіннєвий центр, який розташовано у Брюховичах. Спочатку їх ставлять на зберігання, щоб вони добре розкрилися, пропускають через сушарку, а потім відділяють насінини від луски. У згаданому центрі це насіння зберігають у спеціальних холодильних камерах, а навесні вирощуватимуть з них саджанці із закритою кореневою системою. Згодом їх висадять у Карпатах на підготовлених зрубах. Завдяки високоякісній підготовці приживленість матеріалу становить понад 95%. А із частини обробленого у Львові насіння славські лісівники самі плекатимуть саджанці (із відкритою кореневою системою), ними доповнять ділянки, де не всі раніше посаджені деревця прижилися.

Мішки із шишками готові до відправлення на переробку до Львова.
Мішки із шишками готові до відправлення на переробку до Львова.

Крім ялиці білої, у Славському держлісгоспі заготовляють насіння смереки, яку садять на висоті понад 900 метрів. Запаслися і насінням модрини, яка у тутешніх краях росте дуже добре. А зараз настає час заготівлі насіння бука і явора.

Схожі новини