Передплата 2024 «Добра кухня»

Вродила фіолетова картопля

Львів'янин Анатолій Іваниць­кий, який має дачу у місті Жовкві, уперше цьогоріч разом із картоплею звичних сортів виростив і фіолетову. Репродуктивний матеріал при­віз із Волині й висадив у себе

Фіолетова картопля. Фото з домашнього архіву Анатолія Іваницького
Фіолетова картопля. Фото з домашнього архіву Анатолія Іваницького

Про зазначену буль­бу говорить сама на­зва — Фіолетова гора (PurpleMountain). Насамперед господар цікавився новинкою в мережі Інтернет. Інформацією охоче ділиться з людьми, що віддають перевагу корисним овочам.

Загалом у світі існує близько 200 видів дикої картоплі і понад чотири тисячі сортів, виведе­них селекціонерами. Зараз на­віть виділився окремий напрям — створення дієтичних сортів із червоною, синьою та фіо­летовою шкіркою й м’якоттю. Така робота активно ведеться в Японії, Китаї, США, Південній Кореї й на батьківщині картоплі - у Латинській Америці. Також вирощують кольорові бульби в Україні. Наші вчені досягли чи­малих успіхів.

За словами чоловіка, до­зрівають овочі згаданого сорту впродовж 80−90 днів. Хоча буль­би середнього розміру, але було надзвичайно цікаво виростити їх у кліматичних умовах Львівщини.

Ґазда наголошує, що догля­дати незвичну картоплю дещо складніше, ніж традиційну. Вона вимагає більше вологи, сильні­ше вражається паршею, часті­ше страждає від фітофтори. Та й колорадські жуки у першу чер­гу об'їдають зелень саме фіоле­тових насаджень. Тому важливо дотримуватися вимог агротех­ніки. «Лише дослухаючись усіх настанов, можна отримати такі чудові овочі. Скуштувавши їх, не пошкодуєте витрачених сил», — каже пан Анатолій.

Про смак та естетичний ви­гляд новинки розповідає дру­жина Марія: «Колір почищених бульб — темно-фіолетовий. Їх смажать, додають до салатів. Страва виглядає на тарілці гарно й оригінально (особливо в поєд­нанні зі звичайною картоплею)».

Ще ж екзот доволі поживний, адже має багато антиоксидан­тів. При цьому, чим насиченіший колір, тим їхній вміст більший.

Схожі новини