Яка температура для картоплі?
Оптимальна температура для тривалого зберігання картоплі - + 2- +4°C. Тоді зупиняються фізіологічні та біохімічні процеси — бульби ніби впадають у сплячку, завдяки чому зберігають усі свої властивості
/wz.lviv.ua/images/news/_cover/524806/kartoplia.jpg)
Коли ж стовпчик термометра сягне +4-+ 8°C, плоди «прокидаються» і викидають паростки. Водночас у м’якоті накопичується шкідлива речовина — соланін, який може спричинити отруєння.
Доволі небезпечні й приморозки. Вже при -1,7°C рідина в тканинах починає перетворюватися на кристалики льоду, а клітини відмирають та розкладаються.
Якщо дія низьких температур короткочасна, то картопля стає солодкуватою. Тоді занесіть її на 7−10 днів у тепле затемнене місце, завдяки чому смак відновиться. Від тривалого впливу холодів живі тканини повністю гинуть, процеси гниття стають незворотними. Такий продукт є непридатним як для вживання, так і згодовування тваринам.