Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Яка температура для картоплі?

Оптимальна температура для три­валого зберігання картоплі - + 2- +4°C. Тоді зупиняються фізіологічні та біохімічні процеси — бульби ніби впадають у сплячку, завдяки чому зберігають усі свої властивості

Фото pexels
Фото pexels

Коли ж стовпчик термометра сягне +4-+ 8°C, плоди «прокидаються» і ви­кидають паростки. Водночас у м’якоті накопичується шкідлива речовина — со­ланін, який може спричинити отруєння.

Доволі небезпечні й приморозки. Вже при -1,7°C рідина в тканинах по­чинає перетворюватися на кристалики льоду, а клітини відмирають та розкла­даються.

Якщо дія низьких температур корот­кочасна, то картопля стає солодкува­тою. Тоді занесіть її на 7−10 днів у тепле затемнене місце, завдяки чому смак відновиться. Від тривалого впливу хо­лодів живі тканини повністю гинуть, процеси гниття стають незворотними. Такий продукт є непридатним як для вживання, так і згодовування твари­нам.