Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Для переселенців — екскурсійні програми «Мандруй Львівщиною. Історія другої домівки»

Одна з цілей проєкту — «зшивати» Україну

У Львівській області стартував соціальний проєкт «Мандруй Львівщиною. Історія другої домівки». Суть проєкту — для вимушених переселенців, які втекли від жахіть війни, організовують серію екскурсійних турів, щоб ознайомити їх з історичними пам’ятками та екскурсійними місцями Львівської області.

Завдяки цьому хочуть насамперед підтримати місцеву туристичну галузь, яка через воєнний стан переживає складні часи. До екскурсій для ВПО залучають професійних гідів, перевізників та заклади громадського харчування (гастрономічний туризм у межах екскурсій). Упродовж тижня передбачено по два-три виїзди на туристичні локації Львівської області.

Про це повідомила на брифінгу начальниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталія Табака.

Чиновниця каже, що завдяки таким екскурсіям багато вимушених переселенців зможуть відволіктися від того, що пережили, коли довелося евакуюватися. Це буде своєрідна психологічна реабілітація для людей, яких спіткало лихо війни…

«І ще одна ціль проєкту — щоб внутрішньо переміщені особи, повертаючись у свої рідні міста, могли розповісти про Львівщину як про патріотичний, культурний та туристичний край зі своєю цікавою історією, без додавання пропагандистської інформації, яку часто створюють в інфопросторі задля нашої дискредитації, — зазначила Наталія Табака. — Ідея — „зшивати“ Україну, розповідати про те, чим ми тут живемо, про традиції, культуру. Хочемо, щоб пропагандистська історія рф була нівельована, щоб люди на власні очі побачили, чим живе захід України. Ми уже зробили шість екскурсій для ВПО — два виїзди в Карпати та чотири екскурсії по Львову. „Географія“ переселенців, які першими поїхали в такі тури — від Києва, Дніпра до Луганської та Запорізької областей. Вікова категорія — від трьох до сімдесят років. Під час однієї мандрівки до Карпат з нами поїхала особа з інвалідністю, яку супроводжували батьки».

Керівник програм Мальтійської служби допомоги в Україні Олексій Побурко додав: «Ми підтримали цей туристичний проєкт для ВПО. Від початку повномасштабного вторгнення рф ми допомагали людям, які через війну опинилися в складній ситуації. Давали їжу у притулках, на вокзалах. Ми вирішили ініціювати соціальний проєкт, щоб люди, які втекли від війни, побачили світ по-іншому. До 24 лютого статистика свідчила, що 70% громадян не виїжджали за межі області. Маємо можливість показати історію нашого краю. Щоб люди краще зрозуміли наші цінності».

Схожі новини