Передплата 2024 ВЗ

У Парку культури відкрили мистецьку інсталяцію про вторгнення рашистів

Ідея виставки львівських митців — показати якою ціною здобувається мирне небо над Україною

Фото автора
Фото автора

У суботу, 17 вересня, у Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького відкрили художню інсталяцію львівських митців «03:40. Вторгнення рф».

Це інсталяція про війну в Україні та про жорстокий геноцид. Дерев’яні стовпи композиції символізують український кордон. На стовпах — уламки крилатих ракет, а біля червоної лінії карти України — дитячі іграшки вбитих дітей… Цими іграшками уже ніхто не буде гратися, вони символи невинно вбитих душ.

Поруч з картою України — інформаційні банери та фотовиставка наслідків російської агресії проти України. Це і розбиті будинки, і понищені машини, мости, автомагістралі, і про цілі міста, які стали мертвими привидами.

«Цей проєкт важливий для Парку, бо територія зеленої зони є відпочинковою. Але кожен із нас повинен розуміти, якою ціною дається свобода і можливість відпочинку, — прокоментувала ідею виставки представниця Парку, львівська волонтерка Ірина Вовк. — І серед наших працівників є добровольці, які з перших днів повномасштабного вторгнення стали до лав ЗСУ і бережуть наш спокій і сьогодні. Уламки ракет, які є в мистецькій композиції нам надали українські військові, залишки ракет не становлять жодної небезпеки для відвідувачів виставки».

Запитую, чому виставку назвали 03:40. Представники Парку пояснили, що це страшний відлік війни, коли рашиська техніка перетнула український кордон.

На виставку прийшло чимало переселенців з Маріуполя, Чернігова, Миколаєва… Дехто з людей не стримував сліз.

«Я вибрався з сім'єю з Маріуполя ще наприкінці лютого, дорога була важкою, — розповів переселенець Артур Ковичев для „ВЗ“. — На кожному кроці було небезпечно, можна було не залишитися в живих. У Львові добре себе почуваємо, гарне місто, це справжня столиця культури. Завітали у Парк культури на цю виставку, щоб познайомитися із львівськими митцями і разом із львів'янами отримати підтримку в такий нелегкий час».

Схожі новини