Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У росії заявили, що Україна винна у припиненні транзиту нафти в Угорщину

  • 10.08.2022, 08:45
  • 619

Російська «Транснєфть» заявила, що українська державна компанія «Укртранснафта» припинила прокачування нафти південною гілкою нафтопровідної системи «Дружба» з 4 серпня

Фото із мережі
Фото із мережі

Згідно із повідомленнями «Транснєфті», вона не змогла сплатити за послуги транзиту через санкції Євросоюзу, передає російський «Коммерсант».

Цим нафтопроводом сировина надходить до Угорщини, Чехії та Словаччини.

Згодом «Транснєфть» заявила, що перевела кошти за перекачування нафти через Україну, але «Газпромбанк», який обслуговує платежі, повернув їх назад, пояснивши це обмеженнями із сьомого пакету санкцій Євросоюзу.

У російські компанії стверджують, що через відсутність оплати за свої послуги «Укртранснафта» припинила транспортування нафти.

У червні Євросоюз запровадив шостий пакет санкцій проти рф у відповідь на агресію проти України. Зокрема, ЄС заборонив закупівлю, імпорт або перевезення сирої нафти та деяких нафтопродуктів з росії до ЄС. Поступова відмова від російської сирої нафти триватиме від 6 місяців, від нафтопродуктів — до 8 місяців.

Однак ембарго не діє щодо імпорту нафти до ЄС трубопроводами. Це виключення зробили на вимогу Угорщини та інших країн, які не мають виходу до моря та отримують нафту через нафтопровід «Дружба».

«Укртранснафта» та російська «Транснефть» у грудні 2019 року уклали додаткову угоду до договору про надання послуг з транспортування нафти територією України, продовживши його дію на десять років — з 1 січня 2020 року до 1 січня 2030 року.

Контракт між «Укртранснафтою» та «Транснафтою» уклали 16 листопада 2004 року. Цим контрактом не визначено обов’язкових фіксованих обсягів прокачування нафти. Ставка тарифу за ним визначена додатковими угодами.

Схожі новини