Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові презентували унікальний історичний експонат - посмертну маску Тараса Шевченка

У Львові відкрили філателістичну виставку «Незламний, нескорений козацький дух українського народу». Виставка присвячена українській культурі та боротьбі за незалежність і триватиме у «Сенсотеці» (вул. Самчука, 22) тиждень

У Львові презентували унікальний історичний експонат - посмертну маску Тараса Шевченка
У Львові презентували унікальний історичний експонат - посмертну маску Тараса Шевченка

Тут представлено особливо цінний експонат — посмертну маску Тараса Шевченка. Вона виготовлена з гіпсу.

Фото автора
Фото автора

Ця маска була відбита завдяки видатному скульптору Федору Каменському, який був близьким другом Шевченка. Скульптору Каменському за допомогою друзів Шевченка, вдалося дістати дозвіл на зняття з обличчя померлого поета та Кобзаря три маски. В день смерті Шевченка ці маски і були зняті. Одна з них зберігалася у Каменського. Перед смертю він передав маску Шевченка своєму найближчому другові, великому поклонникові українського поета — Григорію Вашкевичу. Після його смерті цю реліквію отримав у спадок його син — Тарас Вашкевич. Згодом маску зберігав племінник Вашкевича — Марко Шевлягин. У 1941 році Шевлягин поїхав на фронт і віддав маску на зберігання своєму тестю Євгену Козинцю, який працював вчителем. Після цього маска перейшла для зберігання в різні музеї. Тривалий час маска зберігалася у Каневі. Традиція передачі маски з покоління в покоління була перервана.

Зауважила, відвідувачі виставки з трепетом оглядали маску Кобзаря. Брати експонат в руки не можна. Мистецтвознавці, які завітали на експозицію в кулуарах кажуть, що зараз маска Тараса Шевченка — талісман українців, які захищають свою державу від рф.

Організатор цієї експозиції — відомий філателіст, член Київського товариства Асоціації філателістів України, громадський діяч Олександр Канівець. Упродовж 82 днів виставка з маскою Шевченка подорожує Україною: в Івано-Франківську, Чернівцях, Ужгороді, а також побувала у деяких містах Львівщини — Сколе, Стрию, Дрогобичі, Трускавці, Моршині…

Фото автора
Фото автора

«Моя виставка „Незламний, нескорений козацький дух українського народу“ складається з двох експозицій, — розповів Олександр Канівець. — „Україна — єдина країна“ присвячена українській культурі та боротьбі за незалежність. А експозиція „Останнім шляхом Кобзаря“ — це унікальна колекція експонатів, які зібрані під час Міжнародного поштового походу-реквієму за маршрутом перевезення тіла Шевченка з Санкт-Петербурга (Смоленського цвинтаря) в Канів (на Чернечу гору). Для кожного з міст, через які проходив останній шлях тіла Кобзаря, були виготовлені за спецзамовленням конверти з тематичними зображеннями. Під час маршруту відбувалося і спецпогашення конвертів у кожному місті та містечку. Унікальність цих виставок полягає ще й у тому, що на їхню тематику виготовлять поліграфічну продукцію (конверти із зображенням різних етапів боротьби народу України за свою незалежність), яку подарують у фонди музеїв для довічного зберігання».

Схожі новини