Передплата 2024 ВЗ

Євросоюз за місяць скоротив імпорт вугілля з рф на 48%

  • 16.07.2022, 16:46
  • 607

Таке скорочення відбулося напередодні повної заборони на його закупівлі, повідомляє Financial Times

Євросоюз за місяць скоротив імпорт вугілля з рф на 48%
Євросоюз за місяць скоротив імпорт вугілля з рф на 48%

Так, імпорт вугілля до ЄС з рф морем у червні становив лише 1,7 млн тонн, і це найбільше скорочення щонайменше з 2019 року. До цього показник три місяці поспіль зростав. Адже весь цей час європейські країни все більше залежали від вугілля через обмежені постачання російського газу.

Німеччина, Нідерланди, Австрія та Франція планують цього року використати вугільні електростанції, щоб покрити дефіцит газу, а це означає, що скорочення імпорту з росії, ймовірно, призведе до зростання цін на електроенергію напередодні зими, пише видання.

Нагадаємо, Європейська комісія в межах введених проти рф санкцій за розв'язану повномасштабну війну проти України схвалила у квітні повну заборону на імпорт усіх видів російського вугілля, яка має набути чинності 10 серпня. Відтак москва щороку втрачатиме 8 млрд євро доходів.

А країни ЄС шукають альтернативні джерела постачання. За даними аналітичної компанії Kpler, з початку березня вони імпортували 15,8 млн тонн не російського енергетичного вугілля. Це на 45% перевищує показник за аналогічний період допандемійного 2019 року. Найбільше наростили таке постачання Австралія та Південно-Африканська Республіка.

Схожі новини