Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна влітку отримає € 3,4 млрд допомоги від Євросоюзу

  • 11.06.2024, 16:55
  • 362

Євросоюз влітку передасть нову фінансову допомогу для України

Фото: Новинарня
Фото: Новинарня

Про це сказала президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на церемонії відкриття Ukraine Recovery Conference 2024 в Берліні.

Так, у липні стануть доступні 1,5 мільярда надходжень від заморожених російських активів. З цієї суми 10% підуть на реконструкцію та відновлення, «великий відсоток» — на захист.

Цього тижня на зустрічі «Великої сімки» також будуть обговорювати, як Україна може отримати більший зиск та користь від заморожених російських активів.

Окрім того, у червні надійде 1,9 млрд євро в межах програми Ukraine Facility. Нагадаємо, ця програма передбачає надання Україні 50 мільярдів євро впродовж 2024−2027 років. З цієї суми 39 мільярдів євро спрямують до держбюджету для посилення макрофінансової стабільності. Решта — спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах, покриття відсотків за кредитами тощо.

11 червня в межах конференції в Берліні також буде підписана угода на 1,5 мільярда євро з партнерськими банками, щоб заохотити інвестиції в Україну від приватного сектору. Урсула фон дер Ляєн оголосила, що банки-партнери зможуть подавати заявки на бюджетну підтримку з ЄС, якщо вони активно інвестуватимуть в Україну.

Схожі новини