Передплата 2024 «Добрий господар»

У Казахстані стався вибух на найбільшому нафтовому родовищі Тенгіз

  • 06.07.2022, 15:00
  • 468

6 липня близько 09:55 за місцевим часом у Жилиойському районі стався вибух труби на родовищі Тенгіз, запаси якого оцінюють у 3,2 млрд тонн. У результаті загинули двоє робітників 1985 року народження, ще троє людей постраждали

У Казахстані стався вибух на найбільшому нафтовому родовищі Тенгіз
У Казахстані стався вибух на найбільшому нафтовому родовищі Тенгіз

«Неприємності» у нафтовій галузі країни розпочались після відмови казахського президента Касим-Жомарт Токаєва визнати незалежність так званих «ДНР» та «ЛНР» та невдовзі після його заяви про збільшення постачання нафти до Європи.

Нагадаємо, раніше Приморський районний суд Новоросійська закрив важливий термінал для експорту нафти з Казахстану до Європи — його діяльність призупинили на 30 діб. Так, Казахстан втратив єдиний шлях експорту нафти морем.

Для довідки:

Розташоване на заході Казахстану родовище Тенгіз розробляє компанія «Тенгізшевройл», яка на 50% належить американській Chevron і ще на 25% - ExxonMobil.

Зараз на Тенгізі запущено проєкт розширення видобутку вартістю 45,2 млрд доларів, завершити який планувалося в 2023 році.

Казахстан посідає 11-те місце у світі за обсягом видобутку нафти — 1,7 млн барелів на день. На експорт йде 89% цього обсягу, причому переважна частина — трубою, що веде до Новоросійська. Найбільшими покупцями нафти з Казахстану торік стали Італія (17,9 млн тонн), Нідерланди (8,2 млн тонн) та Франція (4,5 млн тонн).

Схожі новини