Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Спалювати книги ніхто не буде

У Дрогобичі тривають заходи із декомунізації та дерусифікації

Черговим кроком у боротьбі із цим шкідливим для всіх українців духовним спадком стало недавнє розпорядження міського голови Дрогобича Тараса Кучми про ревізію бібліотечної системи ОТГ.

Перед управлінням культури та туристичного розвитку міськради поставлено конкретне завдання: провести ретельну інвентаризацію книгосховищ, щоб звільнитись від всього того книжкового насіння, що й сьогодні дозволяє маніпулювати свідомістю читачів та розмивати правдиві цінності, насаджує «рабське» мислення, приховано возвеличує рашизм.

Чим у своїй роботі керуватимуться бібліотечні працівники?

Часом буває важко розрізнити те, що у свідомості українців насаджувалось від імені комуно-радянської влади, від того, що «прилипло» та прижилось внаслідок добре продуманої русифікації, хоча, як це наголосили у розмові з репортером «ВЗ» в адміністративному центрі ОТГ, йдеться про речі, які здійснювались з одного центру та за однією й тією ж «технологією».

Зрозуміло, що така робота — не на один день. Бібліотек у Дрогобицькій ОТГ, до складу якої входять 45 сіл, багато. Для ознайомлення, визначення обсягу та напрямів того, що лежить на полицях у читальних залах, самих книгозбірнях і, можливо, навіть на стріхах та підвалах є два тижні.

Саму ж інвентаризацію, найімовірніше, проведуть у кілька етапів. Спалювати книги, як зазначив у розмові з нами Тарас Кучма, ніхто не буде. Відбудеться свого роду відбір, до якого, крім бібліотекарів та вчителів, залучать викладачів Дрогобицького педагогічного університету імені І. Франка, письменників, людей з іменем. Їхні поради, а в окремих випадках і експертна оцінка стануть «дорожньою картою», допоможуть правильно розставити крапки над «ї» у цій відповідальній роботі. Долю книг, їхню неприйнятну пропагандистську сутність визначатимуть не «більшовики», а інтелігенція.

«Я чудово розумію, як на започатковану нами справу відреагують вороги. Причому не десь там у росії, а навіть у Дрогобичі, де також є шанувальники «руского міру, — сказав у розмові з нами Тарас Кучма. — Усвідомлюю, що буду звинувачений у всіх смертних гріхах і що мене «анафемі» піддадуть. Нехай … Пропагандистській московській літературі не місце в наших книгозбірнях».

Схожі новини