Передплата 2024 «Добра кухня»

У Бібрці відроджують керамічне ремесло

Виставка «Кооператив 36. Керамічні історії Бібрки» присвячена 555-річчю надання місту магдебурзького права

Фото авторки
Фото авторки

У Бібрці відкрили унікальний мистецький проєкт «Кооператив 36. Керамічні історії Бібрки»! Тридцять років тому у цьому містечку працювала керамічна фабрика (виробництво зупинилося у 2019 році). Тепер ремесло відроджують принаймні у виставках та популяризують, як регіональну спадщину.

Відкриття виставки
Відкриття виставки

Експозицію кераміки присвятили 555-річчю надання Бібрці магдебурзького права. У культурно-інформаційному центрі «Сокіл» студенти презентували дослідження успішної підприємницької історії міста — «Кооперативу № 36». Це міське керамічне виробництво, яке понад тридцять років створювало якісні художні, а головне — технологічно складні вироби. Кооператив спеціалізувався на виготовленні горщиків для кімнатних рослин та квітів, декоративних елементів, а також празникової сувенірної продукції.

Виставку відвідав міський голова Бібрки Роман Гринус (перший зліва).
Виставку відвідав міський голова Бібрки Роман Гринус (перший зліва).

«Експозиція складається з ескізів та креслень, зразків та поетапних проміжних складників, що далі перетворювалися на вже готові вироби. Найцінніше та найцікавіше — історії людей, що стояли за розробкою та безпосереднім виготовленням, за «Кооперативом № 36», — розповів організатор виставки кераміки, співзасновник ініціативи «Спадщина.UA», керівник проєкту «Сокіл. Перезавантаження» Іван Щурко.

«Навряд чи можна відкрити фабрику з нуля, це питання великих інвестицій»

Каже, відродити зараз керамічну фабрику в місті не можливо. Глину для виготовлення кераміки майстри фабрики брали в Луганській області. Вже тривалий час кар'єр окупований. Також впливає конкуренція з китайськими виробами.

«Навряд чи можна відкрити фабрику з нуля, це питання великих інвестицій», — наголошує Іван Щурко. — Гроші зараз важко знайти".

Керівниця проєкту «Спадщина. UA» Ганна Гаврилів розповіла у коментарі для «ВЗ»: «У Бібрці діяла керамічна фабрика, що фокусувалася на повному циклі виробництва ужиткової кераміки. Свого часу „Кооператив 36“ був успішним. Керамічна фабрика лишила свій вагомий слід в історії Бібреччини. Регіональна культурна спадщина — понад 300 форм, частина з яких дуже стильова і може вернутися на український ринок. Керамічні вироби з Бібрки є в багатьох домівках галичан».

… В залі експонують красиві побутові горщики, глечики, кухлі, чашки… Мені сподобалася посудина для вазона — у вигляді слона, розписаного місцевим узором. Також глечики декоровані рибками-талісманами.

На виставці є не лише старовинні вироби, а й уламки виробів знайдені на заводі, який зараз простоює. Оглянути експозицію кераміки з Бібрки можна до 10 липня.

«На виставці представлені вироби з керамічної фабрики, яка з 2019 року не працює. Уламки виробів, які експонують теж знайдені на цій фабриці, — розповіла для „ВЗ“ студентка другого курсу менеджменту мистецтва Львівської національної академії мистецтв Таїсія Мамчак. — Цими уламками укріплювали інші вироби, спершу уламки перемелювали. Так нові вироби ставали міцнішими. Хочемо, щоб наша виставка стала поштовхом для вивчення традицій нашого краю».