Передплата 2024 ВЗ

"Кризи з продовольством не буде, але ціни зростатимуть: Роман Сластьон

Експерт прогнозує зростання цін на продукти, а влітку та восени може бути брак овочів із півдня України

"Кризи з продовольством не буде, але ціни зростатимуть: Роман Сластьон
"Кризи з продовольством не буде, але ціни зростатимуть: Роман Сластьон

Попри війну, аграрії засіяли в Україні 12 мільйонів га землі. Більшу частину площ засіяно зерновими культурами, тож продовольчої кризи не буде. Серед зернових — пшениця, ячмінь, кукурудза та олійні культури, зокрема соняшник. Посаджено і овочеві культури — картоплю, моркву, капусту, буряк.

Про це повідомив на брифінгу у Львові генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон.

За його словами, посівна кампанія в Україні триватиме ще майже тиждень, однак є чимало проблем та викликів.

«Аграріям складно працювати поблизу зон бойових дій та на землях, що були раніше окуповані, оскільки там можуть залишатись вибухонебезпечні предмети. Роботу аграріїв ускладнює дефіцит пального», — наголошує Роман Сластьон.

Він зауважив, що сьогодні Україна повністю може забезпечити себе основними продуктами. У сховищах достатньо зерна та основних культур. Вдалось налагодити ситуацію з тваринництвом, хоча у перший місяць повномасштабної війни забезпечення такими товарами було ускладнене.

З овочів може бракувати хіба що помідорів, перців та баклажанів, які вирощували на півдні України.

«Влітку може бути зменшення пропозиції деяких видів овочів на ринку, — наголошує пан Роман. — А все через втрату виробництва на півдні України: Херсонщині, у Запорізькій області. Але в інших областях аграрії збільшують посіви у себе. Також імпорт овочів може надходити з Європейського Союзу, це теж збалансує ринок».

Експерт прогнозує зростання цін на практично всі види продовольства. Причини — подорожчання пального та витрат на логістику.

«Кризи з продовольством не буде, але ціни на більшість продуктів зростатимуть. Логістика зараз дорога, ресурсу автомобілів — недостатньо… Та і відстані, на які треба доставляти товари, суттєво збільшились, — каже експерт.

Фото умовне з сайту pexels

Схожі новини