Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чи загинув екснардеп Жванія: що відомо?

  • 10.05.2022, 13:50
  • 2 609

Давид Жванія спочатку був учасником Помаранчевої революції, а через кілька років голосував за Харківські угоди

Чи загинув екснардеп Жванія: що відомо?
Чи загинув екснардеп Жванія: що відомо?

9 травня у ЗМІ з’явилася інформація про загибель колишнього народного депутата та ексочільника Міністерства надзвичайних ситуацій Давида Жванії.

Новину опублікував Telegram-канал «Україна Понад усе!», передає Главком.

Як написали автори, Давид Жванія мав паспорт громадянина росії і нібито був неофіційним представником тамтешньої компанії «Росатом», займаючись постачанням тепловидільних елементів на українські АЕС. «Енергоатом» ще 11 березня заявив, що Україна повністю відмовляється від закупівлі російського ядерного палива.

За інформацією Telegram-каналу «Україна Понад усе!», Жванія загинув під час артилерійського обстрілу, перебуваючи біля російського блокпоста в районі села Новопокровка Пологівського району Запорізької області.

З посиланням на цей Telegram-канал інформацію про нібито загибель Жванії розповсюдив радник голови міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко.

З посиланням на Геращенка цю інформацію пізніше оприлюднили українські ЗМІ.

Невдовзі з’явилися версії появи Жванії у «сірій зоні» в районі Новопокровки. Так, екснардеп Ігор Мосійчук, зазначивши, що його джерела у правоохоронних органах підтверджують загибель колишнього очільника МНС, заявив, нібито Давида Жванію на тимчасово окупованій території чекали співробітники ФСБ.

За словами Мосійчука, Жванія мав поїхати у москви, а потім повернутися до України.

«Кажуть, він був одним з основних представників наших псевдоеліт, які хочуть миру з кремлем після здачі національних інтересів в обмін на право формування маріонеткового пропутінського уряду», — зазначив Ігор Мосійчук.

Політолог Віктор Уколов, наголосивши на тому, що у Давида Жванії російський паспорт, нагадав про отруєння Віктора Ющенка під час передвиборчої кампанії 2004 року. Жванія був на тій самій вечері, після якої у опозиційного кандидата в президенти діагностували ураження токсинами.

Також Уколов згадав про останні заяви Жванії — «брехня на Порошенка, яку він систематично поширював».

У коментарях до посту Уколова дописувачі припустили, що загибель Жванії інсценували, а сам екснардеп, змінивши документи, опиниться десь у Європі.

Довідка з біографії Давида Жванії

Давид Жванія розпочав політичну кар’єру 2002 року, коли став народним депутатом від опозиційного тоді блоку «Наша Україна». Після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах Жванію у лютому 2005 року призначили міністром з питань надзвичайних ситуацій, але уже в вересні того ж року він пішов з посади.

У 2005 році Давид Жванія став одним із засновником політичної партії «Наша Україна». Восени 2006 року за списком цієї партії потрапив до парламенту, але в грудні вийшов із"Нашої України".

У наступне скликання Верховної Ради потрапив за списком блоку «Наша Україна — Народна самооборона» як представник громадської організації «Народна самооборона».

27 квітня 2010 року Жванія став одним із тих, хто голосував за ратифікацію так званих Харківських угод — угоди, яку підписав тодішні президент України Віктор Янукович та президент росії дмитро медведєв щодо продовження терміну базування Чорноморського флоту рф в українському Севастополі.

У наступне, сьоме скликання Верховної Ради Жванію обрали на одномандатному окрузі як безпартійного самовисуванця. У парламенті увійшов до складу фракції Партії регіонів, де перебував з грудня 2012 року до 30 листопада 2013 року, коли пішов з провладної тоді фракції, ставши позафракційним.

У 2020 році став відомий після скандальної заяви про свою участь у «захопленні влади в Україні» (так російська пропаганда називає втечу тодішнього глави держави Віктора Януковича та дострокові вибори президента і парламенту) 2014 року.

Читайте також: Зрадникові дали 12 років тюрми

Фото з мережі

Схожі новини