Передплата 2024 ВЗ

13 підприємств зі сходу та центру переїхало на Львівщину

Йдеться про АПК, легкої промисловості та хімічної галузі. Одна з проблем релокації — надто висока вартість оренди...

На Львівщину продовжують переселятися підприємства із центру та сходу України, де зараз тривають активні бойові дії. Опрацьовано 193 заявки на релокацію: підібрано приміщення та триває процес переселення. Станом на 22 березня, 13 підприємств уже переїхало на територію Львівщини. Це галузі АПК, легкої промисловості та хімічна галузь.

Про це повідомив на брифінгу директор департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації Степан Куйбіда.

«Сьогодні чотири компанії перебувають в дорозі до Львівської області. Транспортують обладнання залізницею, — каже пан Куйбіда. — 101 компанія уже ухвалила рішення переїхати, але опрацьовують техніко-юридичні аспекти. 50 компаній чекають на підмогу „Укрзалізниці“, щоб прибути на своє місце у Львівській області».

За його словами, у Львівській обласній військовій адміністрації запропонували підприємствам нову порцію складів для підприємств зі сходу та центру. Вони знаходяться під охороною. «Пропонуємо бізнесу привезти туди обладнання, законсервувати, — продовжує розмову Степан Куйбіда. — Зберігання обладнання безоплатне. Ми гарантуємо безпеку: доступ матиме лише власник або представники силових структур, які охороняють».

Ключові проблеми, з якими зіштовхуються бізнесмени сходу та центру України, які переїжджають на Львівщині

Перше — перереєстрація підприємства, зокрема бюрократія. Друге — логістика: як перемістити обладнання.

«Третє — про це мені соромно говорити, але мушу визнати: окремі суб’єкти господарювання хочуть заробити на війні, — наголошує Степан Куйбіда. — Мені прикро говорити, бо Львівщина — гуманітарна опора, надійний тил… Отримував дзвінки від керівників підприємств, які хочуть релокуватися на територію Львівської області, розповідають, що вартість оренди приміщення висока. Мені складно пояснити підприємству з Києва, яке платило в себе за оренду квадратного метра 25−35 гривень, чому на Львівщині ціна у 150 грн… Ця ціна неадекватна. Ми старалися комунікувати з людьми і пояснювати, що така ціна неприпустима. Окремі суб’єкти господарювання на це відреагували і я щиро дякую. Та щодня бачу більше тих, хто готовий заробляти на горі тих підприємців зі сходу України, які тікають з-під обстрілів і не можуть себе знайти тут, бо хтось хоче заробити. Ми будемо реагувати на такі речі у рамках законодавства».

Читайте також: Податки знову можна сплачувати в «Дії»: деталі

Схожі новини