Передплата 2024 «Добрий господар»

У єврейській синагозі на Вугільній знайдено ритуальну лазню

Про її існування ніхто не знав, тепер миква стане музейним експонатом для туристів

У єврейській синагозі на Вугільній знайдено ритуальну лазню
У єврейській синагозі на Вугільній знайдено ритуальну лазню

Під час реставраційних робіт знаменитої єврейської синагоги, що на вулиці Вугільній, 3, у підвалі відкопали приміщення, яке колись слугувало ритуальною лазнею (миквою) для євреїв, які приходили на молитву. Тепер микву відновлюють, а потім законсервують, як музейний експонат. Миква уже стала предметом досліджень істориків та експертів, оскільки про її існування у підвалі синагоги на Вугільній ніхто не знав. Є припущення, що підвальну лазню збудували орієнтовно після Другої світової війни. Про це розповів спеціально для «ВЗ» громадський діяч Львова, член правління Львівського товариства єврейської культури імені Шолом Алейхема Віталій Надашкевич.

«Колись у Львові функціонувало багато синагог, а саме близько 50 будівель, — каже Віталій. — Ще більше їх було у формі молитовних кімнат, які могли знаходитися при товариствах, або у житлових будинках, аби людям було ближче сходитися на молитву. Є традиція ритуального омовіння перед молитвою. Якщо синагога була більшою і багатшою, то в ній функціонувала ритуальна лазня, аби євреї символічно очистили душу і тіло перед тим, як звернутися до всевишнього. Підвальна лазня на Вугільній стала цікавою знахідкою, бо про неї ніхто не знав. Виявилося, що під час попереднього ремонту синагоги микву засипали будівельним сміттям. Приміщення микви відкопали, сміття вивезли. Єврейська лазня стане цікавим туристичним об’єктом».

За словами Віталія Надашкевича, у приміщенні відновленої синагоги працюватимуть виставкові зали. Там будуть унікальні експонати та документи, які розповідатимуть про історію Краківського передмістя та історію єврейської громади, яка мешкала в цій локації. «Деякі експонати можна і зараз подивитися, зокрема макети чотирьох синагог Краківського передмістя, — продовжує розмову Віталій. — Три синагои зруйновані і одна (на вул. Вугільній) збереглася і зараз працює. Миква в цій синагозі теж буде доступна для туристів. В ній немає історичних розписів. Ритуальна лазня буде важливим експонатом синагоги. Наразі немає планів зробити її чинною лазнею».

Читайте також: «Кавову гущу для хідників не використовуємо«

Фото з відкритих джерел

Схожі новини