Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові купили "томограф" для дерев

Перевага пристрою в тому, що програма може змоделювати навіть напрямок падіння дерева під час буревію

Управління екології Львівської міської ради нарешті знайшло «рецепт» боротьби з аварійними деревами у парках міста під час негоди. Придбали спеціальний імпульсний томограф «Арботом», який використовуватимуть для виявлення аварійності старих дерев. Про це повідомила на брифінгу керівниця управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради Олександра Сладкова.

Вперше такий томограф німецького виробництва придбали у Києві ще у квітні цього року, коштував він 711 тисяч гривень (ціна львівського — 300 тисяч гривень). Ним щодня обстежують у парках два десятки дерев, які є пам’ятками природи (таких у Києві офіційно налічують три сотні). Суть роботи томографа — завдяки чутливим датчикам, які прикріплюють до стовбура, на екрані ноутбука показують картину стану дерева. Так, внутрішні пошкодження позначені на зображенні в червоному кольорі. Здорова і неушкоджена деревина зображується зеленим кольором.

Як сказала на брифінгу фахівець з моніторингу зелених насаджень у Львові Оксана Софіянтюк, ультразвуковий прилад вимірює порожнини всередину деревини. «Вішаємо вісім або більше датчиків, пристрій вимірює швидкість проходження звуку між кожною парою датчиків, — відзначає пані Оксана. — І по цій „швидкості“ спеціальна програма відтворює на моніторі картину того, що відбувається всередині дерева: де висока і низька щільність. Тобто, де ділянки здорові, а де вже пошкоджені — гниль, порожнини…».

Апарат у тестовому режимі випробували на стовбурі столітнього каштана на площі Ринок. Фото Романа Балука, ЛМР
Апарат у тестовому режимі випробували на стовбурі столітнього каштана на площі Ринок. Фото Романа Балука, ЛМР

За її словами, пристрій не будуть вішати на кожне дерево в парку. Згідно з протоколом, спершу його огляне спеціаліст. Якщо є візуальні підозри, що всередині стовбура щось не так, тоді будуть використовувати імпульсний томограф «Арботом»: на різних рівнях і в різних точках. Коли фахівці будуть бачити цілісну картину, то спеціальна комісія мерії буде вирішувати долю дерева. Не кожне дерево будуть пускати під сокиру. Оксана Софіянтюк каже, деякі породи дерев, зокрема граби, в порожнинах всередині можуть простояти ще багато років. А є такі породи, що при незначних пошкодженнях у стовбурі дерево завалиться від поривчастого вітру.

Комп'ютерний огляд дерева. Фото Романа Балука, ЛМР
Комп'ютерний огляд дерева. Фото Романа Балука, ЛМР

«Перевага пристрою в тому, що програма може змоделювати навіть напрямок падіння дерева під час буревію, — наголошує Оксана Софіянтюк. — І по цьому будемо приймати рішення — чи замінити дерево, чи полікувати, чи залишити у спокою і просто гарно доглянути».

Олександра Сладкова зазначила, що першочергово будуть досліджувати паркові дерева, які ростуть поруч з дорогами. А також дерева, які є пам’ятками природи. «У планах — обстежити одне з найстаріших дерев на площі Ринок, а саме каштан (понад сто років), — каже чиновниця. — Щоб зрозуміти, коли саме його треба замінити. Також треба оцінити ризики, бо поруч зі столітнім каштаном — лавки».

Нагадаємо, у Львові проблема з аварійними деревами загострилася цьогоріч, коли під час негод у парках валилися сотні дерев. А у Стрийському парку дерево вбило на лавочці молоду пару…

Читайте також: Рейтинг комфортних міст: Тернопіль очолив список, Львів — пасе задніх

Схожі новини