Передплата 2024 ВЗ

Стали відомі імена лауреатів Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини

  • 04.10.2021, 13:55
  • 505

Цьогоріч Нобелівську премію отримали науковці зі США Девід Джуліус і Ардем Патапутян

Фото: Twitter Нобелівської премії
Фото: Twitter Нобелівської премії

Як повідомляється на сторінці премії, лауреати дослідили рецептори температури та дотику.

Девід Джуліус — фізіолог Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, а Ардем Патапутян — професор і нейробіолог з медичного дослідницького центру Scripps Research, Каліфорнія.

За опис того, як люди сприймають температуру і тиск за допомогою нервових імпульсів лауреати отримають нагороду у 10 млн шведських крон (845 000 фунтів стерлінгів), які будуть розподілені між переможцями.

«Наша здатність відчувати тепло, холод і дотики необхідна для виживання і лежить в основі нашої взаємодії з навколишнім світом», — йдеться в заяві Нобелівської Асамблеї.

«Девід Джуліус використовував капсаїцин з перцю чилі, який викликає відчуття печіння, щоб ідентифікувати датчик в нервових закінченнях шкіри, який реагує на тепло. Ардем Патапутян використовував чутливі до тиску клітини, щоб відкрити новий клас датчиків, які реагують на механічні подразники в шкірі та внутрішніх органах», — йдеться в заяві Асамблеї.

«До відкриття Девіда Джуліуса та Ардема Патапутяна наше розуміння того, як нервова система сприймає та інтерпретує наше середовище, містило фундаментальне невирішене питання: як температура та механічні стимули перетворюються на електричні імпульси в нервовій системі», — йдеться у релізі Нобелівської Асамблеї.

Читайте також: На Львівщині знову запрацювала аеромедична евакуація

Схожі новини