Передплата 2024 «Добра кухня»

Відомо, хто цьогоріч отримав Нобелівську премію

  • 02.10.2023, 14:00
  • 762

Нобелівську премію 2023 року із медицини отримали Каталін Каріко та Дрю Вайсман за розробку мРНК-вакцин проти коронавірусу

Фото із сайту премії
Фото із сайту премії

Завдяки їхній роботі з`явилися вакцини Moderna та BioNTech/Pfizer.

Відомо, що відкриття двох лауреатів Нобелівської премії, угорської та американського вчених, полягало у модифікації нуклеозидних основ. Саме вони мали вирішальне значення для розробки ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19 під час пандемії, яка почалася на початку 2020 року.

ДОВІДКОВО

Каталін Каріко народилася в Угорщині, у місті Сольнок. Вона здобула ступінь доктора філософії в Університеті Сегеда в 1982 році та робила постдокторські дослідження в Угорській академії наук у Сегеді до 1985 року. Потім вона здійснила докторські дослідження в Університеті Темпл, Філадельфія, та Університеті наук про здоров’я, Бетесда. У 1989 році науковиця стала асистентом професора в Університеті Пенсільванії, де вона працювала до 2013 року. Після цього Каріко призначили віцепрезиденткою, а пізніше старшою віцепрезиденткою BioNTech RNA Pharmaceuticals. З 2021 року 68-річна вчена є професоркою Сегедського університету та ад’юнкт-професором Школи медицини Перельмана в Університеті Пенсільванії.

Дрю Вайсман народився у Лексінгтоні, штат Массачусетс у США. Він здобув ступінь доктора медицини та доктора філософії в Бостонському університеті в 1987 році. Науковець мав клінічну підготовку в медцентрі Beth Israel Deaconess у Гарвардській медичній школі та постдокторські дослідження у Національному інституті здоров’я. У 1997 році Вайсман створив свою дослідницьку групу у Медичній школі Перельмана в Університеті Пенсільванії. 64-річний вчений є професором Roberts Family із дослідження вакцин і директором Інституту РНК Пенсільванія.

Схожі новини