Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Cвітовій рекордсменці вже за 90!

Італійка Емма Марія Мадзенґа пробігла 200 метрів за 51,47 секунди

У червні Емма Марія Мадзенґа візьме участь у чемпіонаті Italian Masters, а наступного року – у чемпіонаті світу Masters у Швеції. Фото Reuters
У червні Емма Марія Мадзенґа візьме участь у чемпіонаті Italian Masters, а наступного року – у чемпіонаті світу Masters у Швеції. Фото Reuters

У такий спосіб бігунка з Італії, якій 2023-го виповнилося 90 років, побила рекорд японки Еміко Саїто, що подолала 200-метрову дистанцію за 53,35 секунди. Cвій cвітовий рекорд Емма Марія Мадзенґа встановила на етапі змагань Masters, участь у яких беруть легкоатлети віком від 35 років.

У серії Masters ветерани лег­кої атлетики змагаються у віко­вих категоріях «завдовжки» у п’ять років (35−39, 40−44, 45−49 тощо). Пані Мадзенґа, що на­родилася 1 серпня 1933-го, є однією зі світових зірок серії Masters: на її етапах незламна італійка встановила п’ять світо­вих рекордів, дев’ять рекордів Європи і 28 рекордів Італії - на різних дистанціях і в різних віко­вих категоріях.

«Я дуже щаслива й задово­лена, — заявила 90-річна лег­коатлетка після встановлення чергового планетарного рекор­ду. — Водночас трохи заскоче­на, адже не думала, що пробігла 200 метрів настільки швидко».

Пані Мадзенґа дотримуєть­ся кількох ритуалів, що, на її пе­реконання, гарантують їй успіхи на дистанції. Зокрема, старень­ка завжди біжить без шкарпеток і ніколи не виступає на змаганнях у тому взутті, в якому тренується.

Після змагань Емма Ма­рія полюбляє випити пива з ін­шими бігунками. Щоправда, свій черговий успіх італійка за­звичай святкує з молодшими від неї легкоатлетками, оскіль­ки у її віковій категорії достой­них суперниць знайти важко… «Оскільки мені немає з ким зма­гатися, то моя головна мета — показати добрий час на дистан­ції», — зазначає пані Мадзенґа.

У молодості італійка була спринтеркою, але після одру­ження й народження дітей за­няття спортом надовго заки­нула… Відновила регулярні тренування пані Мадзенґа аж у 53 роки. З того часу італійка ре­гулярно виступає на змаганнях серії Masters.

«Спорт допоміг мені пережи­ти важкі моменти, яких у моєму житті було багато, — розповіла старенька. — Завдяки бігу мене завжди оточують багато людей. Тож ніколи не почуваюся само­тньою».

Довідка «ВЗ»

Світовий рекорд на дистан­ції 200 метрів серед жінок ста­новить 21,34 секунди. Його встановила 1988-го уже покій­на Флоренс Ґріффіт-Джойнер, якій тоді було 28 років. Світо­вий рекорд серед жінок віком 50−54 роки належить Мерлін Отті (Ямайка) — 24,33 секун­ди, віком понад 70 років — нім­кені Інґрід Маєр (31,3). А от се­ред понад 100-річних жінок 200 метрів найшвидше пробі­гла американка Даян Фрідман — за 1 хвилину 29,79 секунди.

Схожі новини