Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У давнину козаки одягали саме червоний колір перед важливим боєм»

Новина про те, що українець Олександр Усик переміг в історичному бою британця Тайсона Ф’юрі і став першим абсолютним чемпіоном світу у надважкій вазі, облетіла увесь світ. А той факт, що на зважування боксер прийшов у вишиванці із зображенням українського захисника Олександра Мацієвського, ще раз привернув увагу світу до війни, яку росія веде в Україні

Фото MARYLU by Nazarchuk
Фото MARYLU by Nazarchuk

Унікальну сорочку для Олександра Усика по­шив український бренд MARYLU by Nazarchuk.

На передній частині ексклю­зивної вишиванки для Олексан­дра Усика — вишивка чорними нитками зі слов’янським орна­ментом «Алатир» — символ Бога-Творця. Він зв’язує усі сторони світу і позначає баланс, гармо­нію й рівновагу, які так важливі перед поєдинком. На спині со­рочки — вишитий портрет укра­їнського військовополоненого Олександра Мацієвського, яко­го окупанти розстріляли після слів «Слава Україні!».

Ця вишиванка для Олексан­дра Усика була створена у львів­ському ательє бренду MARYLU by Nazarchuk у рекордні для та­кої роботи два тижні.

Як створювалася вишиванка для Олександра Усика, журна­лістці «ВЗ» розповіла майстри­ня Марта Назарчук.

— Марто, чому саме чер­воний колір обрали для ви­шиванки, а не традиційний білий?

— Червоний — колір сили духу. У давнину, як з’ясувалося, коза­ки одягали саме червоний колір перед важливим боєм.

— Сорочку вишили не лише спереду, а й на спині - пор­трет Олександра Мацієв­ського, якого розстріляли окупанти…

— Кожен українець знає істо­рію цього портрета. Ми хотіли, щоб про цього Героя знав увесь світ, щоб вкотре привернути увагу до війни в Україні. Як тіль­ки Усик вийшов з автобуса, коли приїхав на зважування, усі звер­нули увагу на вишиванку. Роз­питували, що означає цей пор­трет, хто цей чоловік і просили перекласти слова вірша, який ми вишили поруч з портретом. Ми зрозуміли, що свою місію виконали.

А передала Олександрові Усику вишиванку генераль­на продюсерка телеканалу «ПравдаТУТ Львів» Оксана Гнатишин.

— В Олександра Усика був дуже сильний суперник, — роз­повіла Оксана кореспонденту «ВЗ», — Букмекерські контори напередодні переконували, що переможе Тайсон Ф’юрі, і від цього ставало страшно. Усі переживали за Сашка. Зна­єте, коли ми їхали в Саудівську Аравію, наше товариство було у якомусь ступорі, ніхто не жар­тував, бо усі були напружені. Усі шейхи, які організовували бій, підтримували свого кандидата, шоу робилося під суперника, ця неймовірна підтримка і впевне­ність у перемозі Ф’юрі відчува­лася на кожному кроці.

— Українців було багато?

— Оскільки зараз не так про­сто приїхати з України, була приємно вражена, що підтри­мати нашого Сашка приїхало багато українців, які живуть за кордоном. Спілкувалася з дівча­тами, які колись жили у Харкові, приїхали на поєдинок з Чехії. Так виглядало, що українці з усього світу з'їхалися на цей бій. Хлопці з команди Усика казали, що українців є понад пів тисячі.

— Як реагували шейхи і всі решта, хто вболівав за Ф’юрі, на те, що їхній кандидат про­грав бій?

— Я сиділа з командою Уси­ка, а праворуч були ряди шей­хів. Вони розгублено дивилися один на одного. А ще там сидів зірковий ряд — Роналду, боксер Ентоні Джошуа, футболіст Не­ймар, актор Айзек Лев Шрай­бер, боксери Евандер Холіфілд та Леннокс Льюїс, а також наші Андрій Шевченко та Володимир Кличко. Я бачила, як Роналду та Джошуа стримували свої емо­ції, але з усього було видно, як раділи за Усика. А Айзек Лев Шрайбер не приховував своєї симпатії до українського боксе­ра — він аж підстрибував від ра­дості! Уявляєте, зіркова братія підтримувала Усика.

— Вишиванку від бренду MARYLU by Nazarchuk Олек­сандрові Усику привезли саме ви, пані Оксано. Як вда­лося її вручити?

— Ще перед поїздкою ми спіл­кувалися з Мар’яною та Мартою Назарчук, дівчата запропону­вали подарувати вишиванку перед боєм нашому боксеру. Вони зробили ексклюзивну річ, про яку тепер говорить увесь світ. Перед боєм до боксера потрапити неможливо — на це має право лише його команда. Але Сашко погодився зустріти­ся зі мною. І я передала йому вишиванку. Продемонструвала перед сорочки, він стримано подякував. Коли я повернула вишиванку іншим боком, а на спині - портрет Олександра Мацієвського і вірш, Усик був вражений. Почав розглядати. «Я червоного кольору не люблю, — сказав мені Саша, — але у тому виконанні - червоне з чорним — дуже пасує». Він відразу її при­міряв, пішов дивитися на себе у дзеркало, показав хлопцям з команди. Усі оцінили, тренер схвалив, а хтось з команди ска­зав: «Це колір Богородиці і коза­цтва». Коли ми під'їхали на зва­жування, і я побачила, що Усик вийшов з машини у вишиванці бренду MARYLU by Nazarchuk, я аж закричала від радості. Усі телеканали його знімають, він повертається у різні боки, його просять перекласти, що напи­сано на сорочці і чий це портрет, він розповідає і перекладає! Ви­шиванка Усика стала топовою темою кількох днів.

Схожі новини