Передплата 2024 «Добра кухня»

Леся Кічура не пише казок про війну

Незабаром у світ вийде 10-та, ювілейна, книжка відомої казкової феї

Фото з особистого альбому Лесі Кічури
Фото з особистого альбому Лесі Кічури

Восени 2023-го «ВЗ» писав про казкову презентацію 9-ї книги казок Лесі Кічури— лауреатки премії імені Наталії Забіли, що відбувалася під гаслом «Казки проти війни за щасливе дитинство». Книги Лесі Кічури читають усюди: на теренах України й за кордоном. Її фантастичні герої вже дісталися Іспанії, Італії, Великої Британії, Франції, Ізраїлю, Німеччини, Польщі, Америки, Австралії та Нової Зеландії. Збірки письменниці замовляють в українські недільні школи та садочки у Коннектикуті, Огайо, Мадриді, Парижі, Рейк’явіку. А згодом з’явилася ще одна новина — авторка зазначила своїй сторінці у соцмережах про здійснення нової казкової мрії - її книги дісталися аж до Антарктиди! Авторка написала: «В передостанній день зими я отримала свої світлини з Антарктиди! Тож на фото айсберги, пінгвіни і станція Вернадського! Дякую фантастичній, Шурубор Олені за те, що взялася здійснити мою шалену казкарську мрію! Я мріяла про таку далеку мандрівку своїх казок 5 років…». Не минуло навіть пів року, а вже з•явилася ще одна новина — на початку літа вийде 10-та книга казок Лесі Кічури!

«Не можу більше втаємничувати цієї новини, — сказала казкарка журналістці „ВЗ“. — Святкова, ювілейна 10-та книга казок уже на старті! Найближчими днями „Веселкові історії“ із серії „Добрі мамині казки“ летять до друкарні. Дуже мрію, щоб ця книга мала так само багато читацької любові, як і всі попередні мої 9-ть збірок. Я писала ці казки з величезною любов’ю, тож певна, що маленькі читачі оцініть неймовірні мандрівки у світи до своїх читачів. Бо якщо попередні книги дісталися аж до Антарктиди, то куди мала б долетіти святкова збірка — вже й саме не уявляю?!».

У коментарі журналістці «ВЗ» письменниця розповіла, що вирішила презентувати свою книгоновинку влітку із кількох причин. Насамперед, через те, що її дебютна книга у 2017 році була презентована саме на початку червня, тож захотілося й 10-ту збірку казок запропонувати читачам саме цієї теплої пори. Ну, і друга причина — вже зараз авторка отримала багато запрошень на літні табори при школах, тож бажала дивувати своїх читачів чимось новеньким, адже усі попередні книги вже відомі її читайликам. І, мабуть, найголовніше, що саме 10-та книга матиме тверду палітурку і, як сподівається казкарка, братиме участь у багатьох толоках та конкурсах, які відбуватимуться влітку. Тож не було сенсу тримати готовий макет книги аж до осені, коли дорожчає папір і черга до друкарні зросте майже до місяця.

За словами казкарки, вона не пише казок про війну, бо її світлі та теплі казки мають берегти щасливе дитинство малечі і бути спомином про довоєнний час, коли кожна дитина була у своїй домівці серед своїх близьких. Герої її казок веселі, кумедні, бешкетні та незвичайні. Чого варта лише добра баба Яга — до речі, у книзі буде вже 3-тя оповідка про героїню, яка полюбилася тисячам дітей України.

Схожі новини