Передплата 2024 ВЗ

Як перевірити, чи можете отримати свої ліки безплатно

Перелік чат-ботів і сайтів, які полегшать пошук можливостей для безплатного медикаментозного лікування

Ліки. Фото FamilyDoctor.org
Ліки. Фото FamilyDoctor.org

У часи, коли все дорожчає й продавці змінюють цінники мало не щодня, найскладніше давати собі раду пацієнтам із хронічними захворюваннями. І якщо здорова людина ще може відмовитися від риби, фруктів чи горіхів (наслідки такого незбалансованого харчування проявляться згодом), то відсутність інсуліну для діабетика може дуже скоро закінчитися для нього реанімацією.

Повномасштабна війна триває вже 6,5 місяця. Попри це, в Україні продовжує діяти програма «Доступні ліки». Безплатним медикаментозним лікуванням забезпечуються й стаціонарні хворі, зокрема онкопацієнти.

ГО «Ліки Контроль» розробила кілька сервісів, які полегшать українцям пошук можливостей для безплатного медикаментозного лікування. Розповімо про них докладніше.

  • Мільйони українців можуть і надалі отримувати безплатно або з невеликою доплатою лікарські засоби для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань, лікування нецукрового й цукрового діабету (зокрема препарати інсуліну), бронхіальної астми, розладів психіки та епілепсії. Понад те: днями програма відшкодування розширилася препаратами ще від двох захворювань — хвороби Паркінсона, від якої, за інформацією Міністерства охорони здоров’я України, страждає понад 23 тисячі українців, і хронічного обструктивного захворювання легень, на яке хворіє 4% населення. Перевірити, чи входять ваші ліки до програми, дізнатися, хто з лікарів може виписати на них електронний рецепт та які аптеки відпускають ці медикаменти, можна з допомогою чат-боту «Спитай Гриця» у популярних месенджерах Telegram і Viber.
  • Якщо перебуваєте на лікуванні у медичному закладі, переконатися, чи входять лікарські засоби, які виписав вам лікар, до Національного переліку (а саме такі закуповуються за державні кошти та надаються пацієнтам у першу чергу) та які є аналоги цих препаратів, можна, завантаживши на свій смартфон мобільний додаток «Ліки Контроль». Інформація про всі зареєстровані в Україні медикаменти з інструкціями до них продубльована на однойменному сайті. Дані оновлюються щодня.
  • Сайт «Ліки для онкохворих — підпишись на життя» допоможе знайти лікарські засоби, які закуповуються за державні кошти та які для пацієнтів безплатні. Ви можете підписатися на розсилку, попередньо зазначивши регіон, в якому живе чи тимчасово перебуваєте, й ресурс поінформує вас, коли необхідні препарати надійдуть до онкоцентру, в якому ви проходите лікування.
  • Пацієнткам з раком грудної залози на шляху боротьби з хворобою варто заручитися підтримкою чат-боту «Лікуйся», який доступний у Telegram та Viber. Це — покроковий гід, який зорієнтує в можливостях безплатної діагностики й лікування у всіх областях України.

Для порівняння, в Польщі, де тимчасовий прихисток знайшла найбільша кількість українських біженців (понад 1,3 мільйона), отримати медикаменти безплатно можуть лише люди, яким вже виповнилося 75 років, і вагітні жінки. Та й навіть для цих двох категорій не всі ліки повністю безплатні — за деякі необхідно доплатити 30% чи 50% їхньої вартості.

Схожі новини