Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ілля Левін - це той випадок, коли знають ім'я, і цього достатньо, щоб гарантувати якість»

У Музеї ідей відкрилася ретроспективна виставка легендарного львівського фотохудожника

У Музеї ідей відкрилася ретроспективна виставка легендарного львівського фотохудожника Іллі Левіна. Експозицію створили друзі митця, який пішов із життя два роки тому, у віці 67 років. Дбайливо розібрали архіви, знайшли фотороботи, частину роздрукували зі старих плівок. До речі, виявилося, що зараз у Львові проблема якісно надрукувати велику фотографію з плівки… Ця титанічна праця зайняла цілий рік.

Ілля Левін
Ілля Левін

Ілля Левін — митець з епохи класичних фотоапаратів, фотоплівки і друку на папері. Він сам називав себе просто «фотографом», а по суті був фотохудожником. Його професійним зацікавленням було мистецтво. «Технар» за освітою, Левін досконало знав історію світового мистецтва, постійно вдосконалювався у професії, освоював новітні технології. Львівська національна галерея мистецтв, Національний музей імені Шептицького, японський музей замовляли йому створення каталогів своїх творів мистецтва. Мистецтвознавиця зі світовим іменем Віта Сусак так написала про нього: «У Левіна не було звань, він не перебував у жодних організаціях, спілках фотохудожників. Це той випадок, коли знають ім`я, і цього достатньо, щоб гарантувати якість».

Фото з виставки
Фото з виставки

А для душі митець творив свої постановочні художні фотографії, де часто обігрував сюжети світового мистецтва. Створював роботи з оголеною натурою, цікавився модою. Як моделей обирав знайомих і друзів. Фотографував навіть весілля, коли йому це було цікаво. Його персональні виставки були рідкістю, він не любив піару, як і більшість «старих майстрів» його покоління. Знімав для вузького кола друзів і знавців мистецтва. Тому кожна виставка Левіна привертала надзвичайну увагу як мистецького середовища, так і любителів художньої фотографії.

Фото з виставки
Фото з виставки

Його найкращий друг і фотомодель, художник-графік Ігор Щуров розповів під час відкриття виставки: «Мистецтво Іллі лежить у мейнстримі класичного європейського мистецтва, де треба знати, що таке композиція, що таке світлотінь і вміти користуватися фотоапаратом. Він був класично освіченою людиною. Він був self made man, людиною, яка сама себе створила».

Фото з виставки
Фото з виставки

«Коли ми почали визначатися, де будемо робити експозицію, отримали багато відмов від львівських галерей і музеїв, — розповів фотохудожник, громадський діяч, один із організаторів виставки Сергій Смірнов, — Доля вивела нас на Музей ідей, до пана Олеся Дзиндри, який люб`язно надав виставковий зал. І це ідеальне приміщення для експозиції творчості Іллі Левіна. Зробили експозицію, каталог, банер спільними зусиллями. Я, готуючи роботи Іллі на виставку, відкрив його для себе по-новому. Був з ним знайомий із 1997 року, завдяки спілкуванню з театром моди „Райські птахи“, який створили мисткині Тетяна Тарасенко та Ірина Щербатенко. Ілля сильно вплинув на мене в професійному плані, просвітлив мене в питаннях оптики, фотоматеріалів. Але тоді я не бачив багатьох його робіт. А тепер, коли передивлявся всі його роботи, всі цифрові файли, відкрив для себе цілий світ. І побачив, наскільки у його роботах велика концентрація, умовно кажучи, шедеврів. Тобто робіт, які мають художню цінність, робіт, на які людям буде цікаво дивитися і переосмислювати через роки».

Фото з виставки
Фото з виставки

Читайте також: У Домівці врятованих тварин — благодійний ярмарок

Схожі новини