Передплата 2024 «Добрий господар»

Театральна фотографія – як інтермедія

У дворику Першого театру відкрили виставка театральної фотографії

Кожен з нас трохи фотограф, але вловити момент, який буде промовистіший будь-яких слів, вдається не всім. Львівські фотомитці Олександр і Дарина Балабай не просто фіксують історичні моменти культурно-мистецького життя Львова (і не тільки), а ще й ініціюють й організовують різноманітні фестивалі, виставки, перформенси. Черговим проєктом творчого подружжя став Міжнародний фестиваль театральної фотографії «Інтермедія» — 2021, відкриття якого у дворику Першого театру збіглося з 50-літнім ювілеєм Олександра Балабая.

«На виставці представлено 25 робіт фотографів з 14 країн світу, — розповідає ювіляр. — Дарина контактувала з кожним учасником персонально. Фотографії відбиралися під цей проєкт. Є унікальні фотографії, як скажімо архівна світлина вистави „Наталка Полтавка“, яка відбувалася багато років тому в Сибіру і в якій грала бабуся учасника нашої виставки. Також є фото з вистави, яка тривала близько семи років. Також є фотографії з нашого улюбленого Першого театру — це дві наші з Дариною фотографії з вистави „Ромео і Джульєтта“. Більшість фотографій зроблені цього року після карантину. Ми підбирали фотографії, щоб вони були різні, не схожі. Були вистави як вуличні, так і в закритих приміщеннях, — яскраві, кольорові і чорно-білі».

Фото автора.
Фото автора.

Про зародження і втілення ідеї цього фестивалю розповідає Дарина Балабай: «Ідея виникла ще перед новим роком. Ми театр любимо, знімаємо і завжди надихаємось, тому це перш за все подарунок театру. А ще прагнемо цією виставкою заохотити людей ходити до театру, заінтригувати, щоб люди знали, що театр завжди надихає, надає нових сил, нових думок, сприяє роботі над собою і над новими проєктами. З весни почали готуватися і збирати роботи для виставки. У фотографіях представлені не лише класичні театри, але й вуличні, перформативні, танцювальні, словом, багато напрямків діяльності театральних колективів. Ми відійшли від репортажної фотографії, щоб показати мистецьку сторону театру. Театральне мистецтво і мистецтво фотографії — дві взаємопов’язані складові, які не можуть існувати одна без одної».

Дарина Балабай. Фото автора.
Дарина Балабай. Фото автора.

Актори Першого театру розіграли коротку гумористичну сценку і заспівали серенаду на честь ювіляра, а директор-художній керівник театру Юрій Мисак підкреслив, що без подружжя Балабаїв не відбувається жодна мистецька подія у Львові і, звісно, прем’єри вистав. «Через призму фотоапарату Сашка Балабая ми виглядаємо небанально», — сказав Юрій Мисак.

Цей яскравий день відкриття виставки — лише початок цікавих заходів у рамках Міжнародного фестивалю театральної фотографії «Інтермедія». Адже з 2 по 17 вересня в мистецькому просторі Галереї Сценографії у Львові, крім фотовиставки, відбуватимуться творчі зустрічі з кураторами виставки, сценографами, художниками, режисерами, акторами, воркшопи з театральної фотографії.

Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора

Читайте також: Без конкурсу і голосувань у Львові встановили пам’ятник Моцарту-молодшому

Схожі новини