Передплата 2024 ВЗ

Львів на грані дефолту?

Недовиконання міського бюджету - 57%

Львів перебуває на грані дефолту, у міській скарбниці чималі суми «мінусів». Станом на середину липня 2021 року, недовиконання міського бюджету — 57%. Через це вкрай бракує коштів на соціальні проєкти сіл, які входять до складу ОТГ.

Про це повідомив у коментарі для «ВЗ» депутат Львівської міської ради від фракції «Європейська Солідарність» Юрій Ломага.

«Львівська міська рада не має грошей для приєднаних до Львова територій, адже саме місто на межі дефолту, — зауважує депутат Ломага. — Наприклад, на Малехів нічого не дали. Можу вам відкрити таємницю, що нічого і не дадуть… Тобто Львів, — як мачуха. Вона приєднані села не любить. Тому навіть не надійтеся, що вам щось дадуть! Ні Винникам, ні Малехову, ні Дублянам Львівська міська рада грошей не виділить, бо їх у бюджеті просто немає. Львів банкрут. Він винен мільярди. Шалені мільярди! А міський голова на останній сесії просив взяти ще кредит. Тобто він такий господарник, що гроші понабирає, а хто буде віддавати, його це не хвилює».

Як сказала для «ВЗ» голова депутатської комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради Наталія Шелестак, у Львові справді чималі проблеми з фінансами, та говорити про дефолт наразі передчасно. Адже місто виконує усі фінансові зобов'язання по кредитах, виплати зарплати бюджетникам, виплат облігацій…

«Маємо чималі проблеми із наповненням бюджету розвитку, — каже пані Наталія. — Але поточні кошти на функціонування міста є. У червні ми заплатили 440 мільйонів гривень облігацій. Та маємо борги перед підрядними організаціями і вони великі».

Директорка департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Ірина Кулинич теж не поділяє песимізму депутатів, які побачили у Львові загрозу дефолту.

«Розмови про дефолт вкрай перебільшені, — розповіла чиновниця „ВЗ“. — Ніякого дефолту ніхто не очікує! Місто працює і фінансує проєкти. Виконання бюджету за червень — 104,3%. А бюджет розвитку виконано на 74,4%. Це хороший результат. Проте за перше півріччя цього року ми трохи недовиконали плани — через локдаун. Бізнес не працював, тож це логічно. Але зараз немає проєктів, які не фінансуються з міської скарбниці. Та з 15 липня маємо нюанси. Казначейство не пропускає деякі бюджетні платежі — на суму 100 мільйонів гривень. Така проблема не лише у Львові, а й по всій Україні. Цю проблему ми піднімали на апаратній нараді, голова Львівської ОТГ Андрій Садовий звернеться з листом до прем’єр-міністра України».

Читайте також: Депутати Львівської міськради вимагають звіту про проєкт е-квитка

Схожі новини