Передплата 2024 «Добрий господар»

Нідерландські журналісти оприлюднили резонансні записи щодо збиття MH17

  • 11.04.2021, 19:35
  • 1 288

У фігурантів справи про збиття MH17 у день катастрофи були контакти із представниками Росії на найвищому рівні

Про це, із посиланням на розслідування Nieuwsuur на нідерландському телеканалі NOS, повідомляє РБК-Україна.

Журналісти Nieuwsuur отримали в розпорядження тисячі телефонних розмов ватажка розвідки так званої «ДНР» Сергія Дубинського («Хмурий»). Розмови датуються липнем і серпнем 2014 року, тобто до і після катастрофи MH17.

Згідно з розслідуванням, єдиний фігурант, який бере участь у судовому процесі в Гаазі, — росіянин Олег Пулатов — протягом декількох годин після катастрофи Boeing взагалі не знав про інцидент. Крім того, Дубинський теж не знав про те, що з «Бука» збили саме пасажирський літак. Але, як вважають прокурори, це не має жодного значення для обвинувачення. На їхню думку, ці бойовики мають нести всю відповідальність за загибель Boeing.

Записи показують, що вплив Росії на бойовиків істотно зріс з початку липня 2014 року. Стверджується, що Москва на той момент була повністю залучена до військово-стратегічних рішень в ході військових дій на Донбасі. А також самостійно призначала політичне керівництво «республіки».

У розмові 17 липня 2014 року в день катастрофи MH17 Дубинський стверджує, що має прямий контакт з Москвою. А його командир, «міністр оборони ДНР» Ігор Гіркін провів бесіду з Москвою на вищому рівні.

Читайте також: Нідерланди таємно готували військову операцію на Донбасі після катастрофи MH17 — ЗМІ

Водночас Дубинський багато говорив про ракетний комплекс «Бук», який у підсумку збив MH17. О 16:20 літак з 298 пасажирами зник із радарів. Унаслідок катастрофи загинули всі, зокрема 196 громадян Нідерландів.

Менш ніж через півгодини після катастрофи Дубинський дізнався від своїх спільників, що вони нібито збили український винищувач. Потім Дубинському знадобилося майже дві години, аби виявити, що був збитий Boeing.

Російська установка «Бук» залишалася в районі протягом декількох годин після катастрофи і повернулася до Росії тільки вночі. Проте протягом цього часу Дубинський і Гіркін поняття не мали, де вона перебуває.

Схожі новини