Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Цілюща ягода: чому треба їсти лохину

  • 04.04.2021, 20:30
  • 14.3K

Лохина містить безліч вітамінів та мінералів, її можна використовувати навіть для схуднення

Дуже часто лохину плутають з чорницею, але це не так.

У природі лохина росте поміж кущів чорниці, її збирають вручну або за допомогою спеціальних комбайнів.

Лохина, як і чорниця, дуже корисна, саме тому її потрібно обов’язково додавати в раціон щойно розпочинається сезон. Окрім цього, дуже часто лохину вирощують на фермах, тому в деяких магазинах можна придбати її навіть взимку.

Цю ягоду потрібно обов’язково їсти зі шкіркою, адже у ній багато корисних речовин та мінералів.

Харчова цінність лохини (на 100 г): 1,1 г — білки; 0,6 г — жири; 6,5 г — вуглеводи; 39 ккал. Також в лохині міститься багато корисних активних елементів: вітаміни (А, С, В1, В2, РР, К1, Е); мінерали (кальцій, залізо, фосфор, калій, натрій, магній, мідь); кислоти (лимонна, яблучна, щавлева, оцтова, бензойна, жирні кислоти); амінокислоти; клітковина та харчові волокна; пектини; антоціани; антиоксиданти; ди- та моносахариди.

Через свій багатий склад лохина — чудове доповнення до раціону, яке сприяє правильному функціонуванню організму. Якщо кожного дня їсти трошки лохини, можна впоратися з дефіцитом заліза; налагодити процес згортання крові; зміцнити капіляри, затримати вітамін С в організмі; вивести з організму радіоактивні метали; підживити кишкову мікрофлору, посприяти моториці кишківника; сповільнити старіння клітин мозку, покращити пам’ять.

Лохина допомагає від захворювань сечового міхура та діареї. Ягоди лохини можна використовувати як допоміжний відхаркувальний засіб під час застуди, а її сік допомагає покращити самопочуття і поповнити організм вітамінами, важливими для швидкого одужання.

Тим, хто страждає від захворювань очей, рекомендують їсти більше лохини та чорниці — корисні вітаміни та мінерали допомагають покращити зір завдяки каротиноїдам.

Допомагає лохина також від ревматизму, цинги, гастриту, ангіни, анемії, атеросклерозу.

Лохина — це добрий додаток до дієтичного харчування, адже вона низькокалорійна та містить безліч корисних речовин, яких може не вистачати тим, хто дотримується суворих монодієт.

Лохину можна додати в дієту навіть тим, хто хворіє на цукровий діабет, бо вона майже не містить цукру.

Лохину можна їсти з кашами, сухими сніданками, молочними продуктами, іншими ягодами та фруктами. Свіжа лохина прискорює метаболізм, допомагає розщепити підшкірний жир, тому її потрібно використовувати як додаток до правильного харчування.

Наприклад: на сніданок каша з лохиною, на перекус — апельсиновий сік та трохи лохини, на обід — будь-який салат з м’ясом або рибою чи морепродуктами, а на вечерю — риба чи відварена курочка з овочами.

Усі десерти можна заміняти лохиною.

Читайте також: Тривожні сигнали: як розпізнати симптоми дефіциту заліза

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень