Ідеальні яйця: тонкощі приготування, про які ви не знали
- 17.02.2021, 20:15
- 10.3K
Як правильно варити курячі яйця - докладна інструкція
Варені яйця часто використовуються в салатах, закусках, супах або сніданках. Щоб яйця зварилися до потрібно консистенції і зберегли привабливий вигляд, потрібно дотримуватися правил варіння, пише УНІАН.
Як підготувати яйця до варіння?
Щоб шкаралупа яєць не потріскалася при варінні, вони повинні бути кімнатної температури. Для цього витягніть їх з холодильника за годину до варіння і залиште на столі.
Якщо у вас немає стільки часу, занурте їх спочатку в теплу воду.
Щоб яйця легко чистилися, акуратно проколіть їх тонкою голкою з тупого боку, щоб не потріскалася шкаралупа. Проколювати яйце потрібно на кілька міліметрів, щоб пошкодити захисну плівку.
Як варити яйця в мультиварці, мікрохвильовці і на плиті?
Теплі яйця кладуть в посуд і заливають холодною водою так, щоб вона повністю їх покрила. Потім яйця потрібно довести до кипіння і відраховувати час після закипання.
На плиті час варіння яєць різної консистенції після закипання наступний:
- у мішечок (напіврідкий білок і рідкий жовток) — 3 хвилини;
- некруто (твердий білок і рідкий жовток) — 6−7 хвилин;
- круто — 12 хвилин.
Яйця слід варити під накритою кришкою, на середньому вогні.
В мультиварці яйця варять в режимі «варіння» або «суп». Після закипання води виставте на таймері час:
- для некрутих яєць — 7 хвилин;
- для крутих яєць — 14 хвилин.
Щоб зварити яйце круто в мікрохвильовці, потрібно покласти його в чашку з водою, додати чайну ложку солі і поставити в мікрохвильовку на 10 хвилин при потужності 60% або 500 Вт.
В пароварці яйця готуються некруто 10 хвилин, круто — 18 хвилин.
Що потрібно зробити після варіння яєць?
Перетримувати яйце і варити довше 20 хвилин не потрібно, інакше воно стане гумовим і втратить смак. Після варіння яйця варто покласти в посуд з холодною водою на 5−10 хвилин — так вони будуть краще чиститися, а жовток не посиніє. Якщо яйця погано чистяться, то вони зовсім свіжі. Домашні яйця перед варінням слід протримати в холодильнику мінімум п`ять днів.
Щоб перевірити, чи зварилося яйце, покладіть його на стіл і покрутіть. Сирі яйця обертаються повільно, а варені — швидко, оскільки вони мають низьку щільність.
Як варити яйце пашот?
Яйце пашот — це страва французької кухні. Воно вариться без шкаралупи і має дуже ніжну консистенцію з кремоподібним жовтком. Для його приготування вам знадобиться столовий оцет.
У каструлю налити води на 5 см., довести до кипіння і додати 1 ст.л. оцту на 1 л. води. Найкраще використовувати рисовий або яблучний оцет. У невелике блюдо акуратно розбити яйце, щоб не пошкодити жовток. Вогонь зменшити до середнього, щоб вода не кипіла, а лише починала закипати.
Ложкою розмішати воду в каструлі, щоб утворився вир, і відразу опустити туди яйце. Варити його потрібно 3−3.5 хвилини, щоб білок повністю зварився, а жовток залишився рідким. Після приготування викласти яйце на серветку, щоб стекла зайва вода. Смачного!