Передплата 2024 «Добрий господар»

Примерзлих до криги лебедів рятували «надзвичайники» й волонтери

Через негоду кількадесят лебедів потрапили у біду на річці Західний Буг біля Сокаля

Виснажені боротьбою зі стихією, 15 з них примерзли до криги. Стривожені люди вдарили на сполох. Рятували птахів співробітники місцевої державної пожежно-рятувальної частини і волонтери.

Місцева зоозахисниця Христина Прокопчук-Чапаріна розповіла корес­понденту «Високого Замку»:

— На річці біля нашого міста у різних міс­цях зимує понад сотня лебедів. Мороз для них не страшний — за низької температу­ри дадуть собі раду. Значно більшу небез­пеку для них становить крижано-льодяна «жижа», яка провалюється під ногами. І во­дорості у ній, які обплутують лапи птахів, замерзають і не дають лебедям вибрати­ся із цього полону…

«Надзвичайники» швидко прибули на місце виклику. На човні по кризі добрали­ся до примерзлих лебедів, прорубали біля них лід — і по цьому коридору значна кіль­кість птахів вибралася на чисту воду. Од­ного птаха знайшли мертвим. А двох ле­бедів, які були геть знесилені й не могли самотужки пересуватися, доправили на берег. Там їх взяли під опіку місцеві во­лонтери. Пані Христина дякує землякам, які простягнули руку допомоги лебе­дям, зокрема Євгену Морозу, добродіям Юрію, Віталику, Оксані Гуменчук та її чо­ловікові, Надії Регновській, Олені Матри­пулі, Надії Слюсар.

Лебедів перетримували у літній кух­ні, вони грілися біля конвектора. У їхньому меню були зерно, риба. Опікувався птаха­ми пан Михайло. Через соцмережі інші со­кальці пропонували свою допомогу корма­ми.

Під кінець тижня синоптики обіцяють посилення морозів. Тож любителі природи мають бути готовими до того, що лебедям знову потрібна буде їхня поміч.

P. S. Знесилених сокальських лебедів перевезли до Львівського еколого-нату­ралістичного центру. Щоб підтримати їх, птахам ставили крапельниці. Стан їх вкрай важкий. Попри зусилля фахівців, одного з лебедів, у якого було травмовано голову, врятувати не вдалося. Лікарі борються за життя іншого, в якого відморожена лапка…

Схожі новини