Продукти, які допоможуть кинути курити (перелік)
Відмовитися від куріння - завдання не з легких. У боротьбі із згубною звичкою можуть допомогти різні методи - йога, спорт, самонавіювання і навіть правильне харчування
Фахівці з’ясували, що чимало продуктів не лише притупляють бажання курити, а й допомагають виводити нікотин з організму. Ми вибрали десять найефективніших.
Вода. Пити воду корисно всім, а курцям — подвійно. По-перше, після декількох ковтків води смак сигарет здається огидним. По-друге, рідина запускає обмінні процеси і відновлює роботу органів і систем, ослаблених курінням. Ну, а по-третє, вода виводить токсини і отруйні речовини, які накопичилися в організмі курця.
Броколі. Корисна, повна вітамінів броколі знижує тягу до нікотину і допомагає виводити його з організму. Крім того, капуста ситна і низькокалорійна, що особливо актуально для тих, хто боїться набрати вагу після відмови від сигарет.
Імбир. Наріжте свіжий імбир на маленькі шматочки і носіть із собою. Як тільки захочеться затягнутися сигареткою, покладіть скибочку імбиру в рот і пожуйте. Його пекучий смак притупить бажання курити. Інший варіант — заварювати імбирний чай з медом і лимоном. До того ж імбир чудово освіжає подих, який у курців не завжди найприємніший.
Гіркий шоколад допомагає ефективно впоратися зі стресом, спричиненим синдромом нікотинової відмови. Крім того, кілька часточок ласощів притуплять апетит і допоможуть запобігти переїдання — адже відмова від куріння часто тягне за собою напади голоду і, як наслідок, переїдання.
Молочні продукти. Багато курців стверджують, що при вживанні молочних продуктів смак тютюну стає нестерпним. Випийте перед черговою сигаретою склянку ряжанки або молока і переконайтеся самі. Також молочні продукти є чудовим абсорбентом і допомагають виводити шкідливі речовини, що потрапили в організм із сигарет. Недарма на хімічному виробництві працівникам дають молоко «за шкідливість».
Кориця. Фахівці радять замість сигарети відламувати шматочок від коричневої палички і жувати його 10−15 хвилин — це притуплює бажання закурити. Але навіть якщо людина не встоїть перед згубною звичкою, куріння не принесе задоволення. Річ у тім, що пряність залишає опіки на слизовій, які в поєднанні з тютюновим димом спричиняють болючі відчуття — це не смертельно, але дуже неприємно для курця.
Цитрусові. При систематичному курінні нікотин починає руйнувати вітамін С в організмі і не дає йому засвоюватися. Щоб заповнити дефіцит корисної речовини, налягайте на лимони, апельсини, грейпфрути та інші цитрусові — всі вони багаті на вітамін С. Ще одна причина — кислий присмак цих фруктів відіб’є бажання курити.
Селера немов створена природою для боротьби з курінням. Вона не лише псує смак сигарет, відбиваючи бажання палити, а й сприяє зменшенню нікотинової залежності, нормалізує тиск і покращує стан серцево-судинної системи.
Яблука. Коли людина нервує, рука сама тягнеться до сигарети. Фахівці радять замість цього погризти яблуко — цей процес допомагає зняти нервову напругу без шкоди для здоров’я. До того ж яблука заповнюють дефіцит щавлевої кислоти і заліза, яких так не вистачає організму курця.
Баклажани містять нікотинову кислоту, або вітамін РР, за рахунок чого ефективно знижують нікотинову «ломку». Крім того, нікотинова кислота благотворно впливає на нервову систему, знімаючи психічну напругу і стрес — адже саме стрес найчастіше штовхає людину до куріння.