Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Карантин – не причина, щоб не варити сир

Місцевий Фермер Василь Медведюх зі села Нижня Вовча Новоміської ОТГ на Старосамбірщині недавно відкрив власну сироварню. Виготовляє сир, молоко, вершки, які залюбки розкуповують місцеві жителі. Він давно мріяв про таке заняття. Їздив навчатися сироварінню до Києва. Втілити мрію у життя допоміг проєкт «CowBoyky: Український Дикий Захід», який кілька років тому запрацював на території Новоміської ОТГ. Його реалізовують на грантові кошти (900 тис. євро) від Євросоюзу та гроші з місцевого бюджету.

Він давно мріяв про таке заняття. Їздив навчатися сироварінню до Києва. Втілити мрію у життя допоміг проєкт «CowBoyky: Український Дикий Захід», який кілька років тому запрацював на території Новоміської ОТГ. Його реалізовують на грантові кошти (900 тис. євро) від Євросоюзу та гроші з місцевого бюджету.

У межах цього проєкту запропонували і Василеві відкрити власну сироварню. Фермер пригадує, що вагався. Але зважився, побувавши з представниками проєкту на сироварнях Івано-Франківської, Закарпатської та Львівської областей.

Далі Василь зробив власними силами ремонт у приміщенні, а на європейські гроші проєкт подарував ентузіастові найсучасніше обладнання — охолоджувач, пастеризатор, бідони.

Розпочав із найпростішого — сиру домашнього. Ще робить масло та вершки. Вже зварив перші проби «Гауди», хоче виготовляти Моцареллу, тверді сири з травами, сири до піци. А що буде згодом — покаже попит.

«Спочатку було страшно за збут. Думав, що буде важче, — каже сировар. — Нині ж приходять мешканці довколишніх сіл та містечок. Адже не багато корів залишилося в домашніх господарствах, а всі хочуть сиру, масла».

Василь — учитель. Закінчив Дрогобицький педуніверситет, але за фахом не працював. Спробувавши різних професій, вирішив долучитися до справи, яку започаткував батько. Той свого часу взяв місцеву ферму, яка не встигла розвалитися, і яку не встигли розікрасти, почав утримувати корів.

Зараз Василь робить сир із молока 18 корів, які є «на господарстві». Трохи молока закуповує у місцевих мешканців. Їм теж у межах проєкту подарували доїльні апарати. Тож їхні корівки дають молоко необхідної якості, сертифікованої згідно з європейськими стандартами.

На фермі і сироварні працює вся велика родина — Василь з дружиною Тетяною, його батько і мати. Допомагають і діти, яких у Василя троє: старшому синові 17, середній дочці — 10, а наймолодшій дочці — два рочки. Ще троє місцевих жителів також отримали працю на його фермі.

Коли закінчиться карантин і до Нового Міста поїдуть туристи, Василь охоче проводитиме майстер-класи, на яких показуватиме процес виготовлення сиру, дасть можливість кожному спробувати себе у сироварній справі.

Схожі новини