Передплата 2024 «Добрий господар»

Рішення грузинських судів щодо Саакашвілі мають законну силу на території України

  • 25.04.2020, 19:55
  • 1 062

Україна ратифікувала Європейську конвенцію про міжнародне визнання судових рішень за кримінальними вироками і Договір з Республікою Грузія про правову допомогу і правові відносини у цивільних і кримінальних справах

Відповідно до цих міжнародних зобов’язань, усі рішення грузинських судів, винесені щодо колишнього президента Грузії Михеіла Саакашвілі, чинні і на території України. Оскільки Саакашвілі наразі має громадянство України, то його неможливо екстрадувати до Грузії, але він має відбути покарання на території України.

Крім того, призначення Саакашвілі в уряд неможливе без порушення законодавства. Відповідно до ст. 7 Закону «Про Кабінет міністрів України», особа, яка має непогашену або не зняту судимість, не може бути призначена на посаду у Кабінет Міністрів України.

Грузинські суди винесли кілька рішень, згідно яких Саакашвілі засуджений до тюремних термінів. Зокрема, у травні 2019 року Верзовний Суд Грузії залишив у силі вирок у справі про перевищення Саакашвілі службових повноважень на посаді президента Грузії у справі про вбивство Сандро Гіргвліані у 2006 році.

Читайте також: «Створимо їй великі проблеми»: Арахамія захищає Саакашвілі і погрожує Грузії

Нагадаємо, грузинські суди винесли кілька рішень, за якими Міхеіл Саакашвілі засуджений до термінів ув'язнення.

Зокрема, у травні 2019 року Верховний суд Грузії залишив у силі вирок про перевищення Міхеілом Саакашвілі службових повноважень на посаді президента у справі про вбивство у 2006 році банківського службовця Сандро Гіргвліані.

Також експрезидент Саакашвілі був заочно засуджений на шість років ув'язнення у справі про побиття у 2005 році депутата парламенту Грузії Валерія Гелашвілі.

Схожі новини