Передплатити Підтримати

Ігристе, іскристе чи газоване?

Як обрати головний напій для новорічної вечірки

Годинник відміряє останні секунди до Нового року, ялинкові вогники мерехтять у келихах ігристого. Поки гості загадують бажання під бій курантів, господиня думає, чи залишиться на стіні пляма від залпу шампанським… Адже шампанське — особливе вино, з характером, його треба вміти правильно відкрити, розлити у келихи, а головне — правильно вибрати. Бо якщо замість шампанського купити поганеньке вино з бульками, у голові на ранок розриватимуться ще ті феєрверки…

Але для початку визначимося з назвами. Загалом шампанським може називатись лише те ігристе вино, яке виготовляють класичним способом у французькій провінції Шампань. Однак, відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, українські виробники мають час до 2026 року, аби перестати використовувати цю назву. Тож те, що деякі наші винзаводи все ще вказують на етикетці «шампанське», поки що не є порушенням.

Французьке шампанське — це справжній вибух смаку у прямому значенні слова. Річ у тім, що для його виготовлення беруть базове вино (переважно з винограду сортів Шардоне та Піно Нуар), додають до нього трохи цукру й дріжджів та розливають по пляшках. Ферментація, за якої утворюються бульбашки вуглекислого газу, відбувається безпосередньо у пляшках. На це йде понад рік. Трапляється, що у процесі ферментації пляшка не витримує й вибухає… Коли вино дозріє, пляшки перевертають горлечком донизу, аби дріжджі осіли на корку. Потім цей корок «вистрілюють», доливають трошки вина (бо разом зі старим корком виливається і частина вина), закорковують заново — і вуаля, шампанське готове.

Ще один вид популярного (і досить дорогого) вина з бульбашками — італійське просеко. Утім, сомельє переконують, що шампанське і просеко не можна ставити в один ряд, і високою ціною останнє завдячує лише грамотному маркетингу. На відміну від шампанського, просеко виготовляють акратофорним способом. Тобто ніхто не заморочується з тривалим дозріванням у пляшках. Базове вино ферментують пришвидшеним способом у величезних ємностях — акратофорах. Процес відбувається швидко — трохи більше місяця, і можна розливати вино у пляшки і відправляти у магазин. Через такий експрес-метод смак у просеко не такий багатогранний, як у французького шампанського, попри це, в Україні ціни на просеко кусаються. Тож чимало знавців радять краще обрати іспанську каву. Це ігристе вино дешевше, ніж просеко, але «шампанізоване» класичним способом. Кава визріває у пляшках щонайменше дев’ять місяців.

Більшість заводів шампанських вин, які є на території України, використовують такий же акратофорний метод ферментації, як у просеко. Відповідно до норм, усі ці вина мають назву — ігристі.

Утім, сучасні виробники не хочуть заморочуватись навіть з таким спрощеним методом виробництва, як у ігристих вин. Відтак на ринку з’являється все більше газованих вин. Бульбашки у цих винах з’являються не у процесі ферментації дріжджів — ними штучно насичують уже готовий напій. Так само, як додають вуглекислий газ у мінералку чи солодку водичку. Саме такі напої найшвидше викликають сп’яніння, а на ранок — головний біль. Особливо, якщо бульбашками збагатили солодке вино… Зате таке газоване вино найдешевше. При цьому чимало українських виробників вказують на етикетці, що вино ігристе, хоча воно лише газоване. Або, щоб заплутати покупця, пишуть «іскристе».

Останні кілька років серед українських споживачів популярне італійське фраголіно. Утім, оригінальне фраголіно ані в Україні, ані навіть у самій Італії ви навряд чи купите у магазині. У ЄС це вино, як і інші вина з винограду сорту Ізабела, заборонені для продажу. Тож його можна скуштувати хіба що безпосередньо у виноробів у регіоні Венето. І це не полуничне вино, як можна зрозуміти з назви, а вино з винограду, який начебто має виражені полуничні нотки. Але, щоб обійти заборону, промислові виробники почали випускати винний напій — до виноградного вина додають полуничний сік. Є також варіанти, ароматизовані персиком. Тож те, що так люблять чимало українок, — тільки винний напій, а не вино…

А ви знали, що…

Брют - єдине ігристе вино, яке виготовляють без додавання цукру.

Шампанське можна поєднувати з м’ясом. Чим жирніша страва, тим кислішим має бути напій.

— Свого часу шампанське у Франції називали «напоєм вдів». Можливо, це збіг, але і Жозефіна Кліко, і Лілі Боллінже, і Луїза Помері зайнялися виноробством після того, як овдовіли. Кожна з цих дам не лише спромоглась зберегти сімейну справу, а й перетворила її на прибутковий бізнес. Шампанське «Вдова Кліко» досі є еталонним напоєм.