Бузиновий квас з присмаком шампанського…
Цей напій не тільки тамує спрагу, а й додає здоров’я
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/491613/buzyna.jpg)
Ні для кого не дивина квас хлібний, березовий, які у спеку слугують прекрасними тоніками, квас буряковий — для приготування борщу. А оце дізнався ще й про квас бузиновий, який теж споживають як прохолоджувальний напій. Готують його не з ягід цієї рослини-чагарнику, а з його цвіту із гострим, млосно-терпким запахом. У першій декаді червня суцвіття бузини повсюдно салютують білими феєрверками…
— Рецепт приготування бузинового квасу люди знають з давніх-давен, — розповідає кореспонденту «Високого Замку» колишній офіцер правоохоронних органів, а нині успішний дачник Іван Коваль з Бережан на Тернопільщині (на фото). — Декілька років тому його розповів мені знайомий. Дай, думаю, спробую. І дуже задоволений. Бузиновий квас п’ють всі наші домашні, пригощаємо ним гостей. Якось засмакувала бузиновий квас і моя теща. Щоправда, коли сказали, з чого саме виготовлено цей напій, — відсунула склянку з ним набік. Бо десь почула, що з бузиною працюють чародії. Але то все вигадки…
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/06/%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B5.jpg)
Напої ці корисні, бо виготовлені з лікарської рослини: збирають її і цвіт, і ягоди. Бузиновий квас має присмак шампанського. Торік наготував собі його 60 літрів, потім ще 30 — а виявилося, що замало. Сусід виготовив цього квасу десь 100 літрів — теж забракувало. Казав, цього літа зробить його ще стільки ж. Споживаємо бузиновий квас, коли тільки душа забажає. Випив його — і спрага не мучить. З минулорічних запасів у мене залишилося ще дві пляшки…
— Зі свіжої бузини мій чоловік уже заквасив дві 40-літрові ємності цього питва, — додає дружина господаря, стоматолог Галина Коваль.
За словами Івана Зіновійовича, готувати бузиновий квас просто. Рвуть суцвіття (бажано — в екологічно чистій місцевості, подалі від доріг), видаляють з них зелені тичинки, на яких тримається цвіт. Треба встигнути, щоб цей цвіт не перезрів, збирати слід обережно, не трясти — щоб на ньому зберігся пилок, який виконує роль дріжджів. На 10 літрів звичайної, теплої, але не перевареної води, в якій міг би розчинитися цукор, дають 10−12 таких суцвіть. Всипають 800 грамів цукру і 20 грамів лимонної кислоти (вона дає кращий ефект, ніж сам лимон). Приготовлений розчин витримують три-чотири дні в емальованому посуді, у нержавійці або в ємкості із харчової пластмаси. А потім проціджують у 1,5−2 літрові пляшки, закорковують і кладуть лежачи у підвал — щоб не рознесло тару. Через кілька тижнів приготовлена розчина забродить, набере газу — і буде готовою для споживання. Отримаємо натуральний квас: смачний, поживний, прохолодний. Має зелено-жовтий колір. Відкривати цей напій треба обережно — бо може вистрелити гейзером, як шампанське.