Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ефективніше дати гроші на конкурс, ніж видати мільйони гривень для реклами Трускавця в Азербайджані»

Напередодні проведення конкурсу «Пам’яті Мусліма Магомаєва» у курортному містечку вибухнув скандал

Торік у курортному Трускавці вперше відбувся Міжнародний конкурс вокалістів «Пам'яті Мусліма Магомаєва». Напередодні конкурсу голова його журі, народний артист України, голова Азербайджанського культурного центру імені Мусліма Магомаєва Гурбан Аббасов сказав: «Магомаєв співав українські пісні і дуже любив Україну». Тоді вперше до Трускавця приїхав Надзвичайний та Повноважний Посол Азербайджану в Україні Азер Худієв.

Мені тоді було не­зрозуміло, чому кон­курс такого високого рівня вирішили провести не у Києві чи Львові, а у Трускавці.

— В Україні немає негар­них міст, — сказав журналіс­ту «ВЗ» голова журі і голо­вний організатор конкурсу Гурбан Аббасов. — У світі є хороша традиція — популя­ризувати курорти і виводи­ти їх у ранг культурних цен­трів. Це дає змогу підвищити імідж країни на світовій арені та привабити додат­кові інвестиції. Усім відомі такі курортно-фестивальні міста, як Сопот, Канн, Карлові Вари, Юрмала тощо. Трускавець має мож­ливості стати не лише курортною столицею України, а й міжнарод­ним культурним цен­тром.

У цьому конкур­сі відсутній вступний вне­сок для учасників. Не треба їм платити і за проживання-харчування під час його про­ведення. Усі витрати беруть на себе організатори на чолі з Азербайджанським куль­турним центром імені Мус­ліма Магомаєва та Труска­вецькою міською радою.

Цього року ІІ конкурс «Пам'яті Мусліма Магомає­ва» призначили на початок грудня. Коли вже було про­ведено велику роботу з його підготовки і до початку за­лишилося неповні три міся­ці, вибухнув скандал. На офі­ційному сайті Трускавецької міської ради з’явилася пе­тиція, у якій її автор, Андрій Пфайфер, вимагає скасу­вати бюджетне фінансуван­ня для проведення конкурсу «Пам'яті Мусліма Магомає­ва». Пан Пфайфер наголо­шує, що торік на проведення свята пісні було використано з бюджету Трускавця понад 140 тисяч гривень, і цього року такий захід також пла­нують провести за бюджет­ні кошти. Натомість автор петиції пропонує вшанува­ти творчість Василя Сліпака, львів’янина, всесвітньо відо­мого українського оперного співака, який загинув на Дон­басі.

Аби петицію, подану паном Пфайфером, розглянула міс­цева влада, під нею повинні підписатися 100 жителів міс­та. Лише за добу вона зібрала 26 голосів. До кінця збору під­писів залишилося 89 днів.

Я запитала Андрія Пфай­фера, чи знає він, що конкурс пам’яті львів’янина Васи­ля Сліпака торік проводили у Львові? Отримала таку від­повідь: «Я у Львові майже не буваю, і мені цікаво, що від­бувається в Трускавці за мої податки, то чого ви у мене про Львів питаєте?». Тоді я запропонувала пану Пфай­феру організувати фести­валь пам’яті Василя Сліпа­ка у Трускавці паралельно з фестивалем пам’яті Муслі­ма Магомаєва, думаю, ме­рія підтримала би такий фес­тиваль. Але чоловік відповів: «Я пропоную організувати це відділу культури м. Трускав­ця, їм за це зарплату платять. Якщо я буду це організовува­ти, то за що їм тоді платити? Нам не обов’язково конкурс, хоча б якийсь захід із вшану­вання нашого героя».

Як на таку петицію реагу­ють у міській раді, я поцікави­лася у мера Трускавця Ан­дрія Кульчинського.

— Ініціатива, яка відобразила­ся у формі пети­ції і збору підписів щодо скасуван­ня конкурсу, — не що інше, як мер­кантильний, по­літичний інтерес окремих осіб за принципом «чим гірше — тим кра­ще», — вважає пан Кульчинський. — Міжна­родний конкурс українських оперних співаків пам’яті Мус­ліма Магомаєва має відбу­тися з кількох причин. На­самперед, цим конкурсом підтримуємо нашу таланови­ту молодь, бо жодного поді­бного конкурсу в Україні не­має. Участь у цьому конкурсі й перемога дають можливість піднятися на ще одну сходин­ку у професійному рості. Чому конкурс Мусліма Магомаєва? Трускавець — бальнеологіч­ний курорт, куди запрошує­мо якомога більше гостей, у тому числі з-за кордону. Од­ними з найчисленніших є гос­ті з Азербайджану. Ми знає­мо, що Магомаєв — відомий азербайджанський співак, похований у Баку. Таким чи­ном намагаємося «вбити двох зайців», бо конкурс отримав підтримку у вищих ешелонах влади Азербайджану, його особисто підтримала перша леді цієї країни. Торік на кон­курс приїжджав Посол Азер­байджану в Україні, обіцяв і цього року приїхати. Для нас проведення конкурсу — сер­йозний інформаційний при­від на всю дружню держа­ву, яка позитивно ставиться до України. Загалом, конкурс пам’яті Мусліма Магомаєва — хороша промоційна основа для розвитку курорту в ціло­му. Значно ефективніше ви­тратити певну суму на при­йом учасників конкурсу, ніж у тому ж Азербайджані видати мільйони гривень на рекламу Трускавця.

Роз’яснення стосовно проведення конкурсу пам’яті оперного співака, львів’янина Василя Сліпака, внесла про­фесор Львівської музичної академії імені Миколи Ли­сенка, народна артистка України Людмила Божко.

— Конкурс пам’яті Васи­ля Сліпака ще торік був ор­ганізований Міністерством культури України і минуло­го року відбувся у Львівській національній філармонії. Не розумію ажіотажу довкола конкурсу пам’яті Мусліма Ма­гомаєва, бо конкурс пам’яті Василя Сліпака вдруге від­будеться у грудні цього року у Львові. А ще у Львові ого­лошено конкурс імені Соло­мії Крушельницької, що має відбутися у листопаді цьо­го року. Тобто видатних укра­їнців ми не забуваємо, тому не можу зрозуміти, для чого хтось поставив собі за мету зірвати конкурс у Трускавці.

Схожі новини