Люди зараз їдять у п’ять разів більше м’яса, ніж півстоліття тому
Найбільше — у США й Австралії
За інформацією BBC News, за останні 50 років загальне споживання м’яса у світі виросло аж у п’ять разів. Головна причина — зростання рівня життя, насамперед у країнах, які розвиваються, зокрема, у Китаї і Бразилії.
На початку 60-х років минулого століття річне виробництво м’яса на нашій планеті не перевищувало 70 мільйонів тонн. А 2017 року воно становило вже понад 330 мільйонів тонн! За цей період населення Землі зросло понад удвічі, із 3 до 7,6 мільярда осіб.
Як і раніше, найбільше м’яса споживають у США й Австралії: середньостатистичний житель цих держав з’їдає зараз за рік понад 100 кілограмів м’яса.Протягом останніх 50 років американці почали їсти більше курятини, а свинини і яловичини — трохи менше. Якщо у 70-х роках минулого століття курятина становила лише чверть загального споживання м’яса у США, то сьогодні — більше половини.
Європейці відстають, але не набагато. Споживання м’яса у Старому світі сьогодні — від 75 до 90 кг на людину, залежно від регіону, причому більше м’яса їдять у багатшій Західній Європі. У сусідній Польщі річний рівень споживання м’яса становив 2017-го 78,5 кілограма на людину.
Посилаючись на дані Світової організації їжі й сільського господарства, BBC News констатує: головною причиною загального зростання споживання м’яса є зростання рівня життя у Китаї і Бразилії. У 60-х роках ХХ століття пересічний китаєць з’їдав тільки 5 кілограмів м’яса на рік, у 80-х роках — уже 20 кг, а сьогодні з’їдає вже понад 60 кілограмів! А китайців багато, близько 1,3 мільярда… У Бразилії з 90-х років минулого століття рівень споживання м’яса збільшився утричі, і зараз становить на рік близько 100 кілограмів на особу.
А де у світі їдять найменше м’яса? В Індії — лише 4 кг на одного жителя протягом року. По-перше, більшість населення Індії залишається дуже бідним, по-друге, у цій країні багато послідовників індуїзму, які м’яса практично не вживають. Дуже мало м’яса їдять також жителі бідних країн Африки. У Нігерії це лише 9 кг на рік на особу, у Руанді — 8 кг, а в Ефіопії — тільки 7 кілограмів. Тобто в цих африканських країнах люди їдять м’яса у понад десять разів менше, ніж американці, австралійці чи європейці…