Передплата 2024 «Добра кухня»

Люди зараз їдять у п’ять разів більше м’яса, ніж півстоліття тому

Найбільше — у США й Австралії

За інформацією BBC News, за останні 50 років загальне споживання м’яса у світі виросло аж у п’ять разів. Головна причина — зростання рівня життя, насамперед у країнах, які розвиваються, зокрема, у Китаї і Бразилії.

На початку 60-х років ми­нулого століття річне ви­робництво м’яса на на­шій планеті не перевищувало 70 мільйонів тонн. А 2017 року воно становило вже понад 330 мільйо­нів тонн! За цей період населення Землі зросло понад удвічі, із 3 до 7,6 мільярда осіб.

Як і раніше, найбільше м’яса споживають у США й Австралії: середньостатистичний житель цих держав з’їдає зараз за рік по­над 100 кілограмів м’яса.Протя­гом останніх 50 років американ­ці почали їсти більше курятини, а свинини і яловичини — трохи мен­ше. Якщо у 70-х роках минуло­го століття курятина становила лише чверть загального спожи­вання м’яса у США, то сьогодні — більше половини.

Європейці відстають, але не набагато. Споживання м’яса у Старому світі сьогодні — від 75 до 90 кг на людину, залежно від ре­гіону, причому більше м’яса їдять у багатшій Західній Європі. У су­сідній Польщі річний рівень спо­живання м’яса становив 2017-го 78,5 кілограма на людину.

Посилаючись на дані Світо­вої організації їжі й сільського господарства, BBC News кон­статує: головною причиною за­гального зростання споживання м’яса є зростання рівня життя у Китаї і Бразилії. У 60-х роках ХХ століття пересічний китаєць з’їдав тільки 5 кілограмів м’яса на рік, у 80-х роках — уже 20 кг, а сьогодні з’їдає вже понад 60 кілограмів! А китайців багато, близько 1,3 мільярда… У Бра­зилії з 90-х років минулого сто­ліття рівень споживання м’яса збільшився утричі, і зараз ста­новить на рік близько 100 кіло­грамів на особу.

А де у світі їдять найменше м’яса? В Індії — лише 4 кг на од­ного жителя протягом року. По-перше, більшість населення Індії залишається дуже бідним, по-друге, у цій країні багато послі­довників індуїзму, які м’яса прак­тично не вживають. Дуже мало м’яса їдять також жителі бідних країн Африки. У Нігерії це лише 9 кг на рік на особу, у Руанді — 8 кг, а в Ефіопії — тільки 7 кілограмів. Тобто в цих африканських країнах люди їдять м’яса у понад десять разів менше, ніж американці, ав­стралійці чи європейці…

Схожі новини