Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

30-метрова стела Монументу Слави небезпечно похилилася: її почали демонтовувати

30-метрову аварійну стелу Монументу Слави на вул. Стрийській нарешті почали демонтувати.

Як повідомили у прес-службі Львівської міської ради, Галицька райадміністрація підписала угоду з ФОП Роман Хома на демонтаж аварійної стели. Підрядник вже розпочав підготовчі роботи (встановлення риштування) для проведення демонтажних робіт.

Як розповів Галицької Р, А Андрій Зозуля, у мерії довго не могли знайти виконавця цих специфічних робіт. Тричі оголошувався тендер, та туди ніхто не подавався. Згідно із законодавством, після цього вступила в дію пряма процедура підписання угоди з виконавцем робіт. Уклали угоду з компанією «Альтера». Одна ця фірма з’ясувала, що не може виконати роботи з демонтажу — через те, що не має відповідного обладнання. Угоду розірвали. І то тепер підписали нову угоду з ФОП Роман Хома.

Фото ZAXID.NET/Підрядник вже встановив риштування для проведення демонтажних робіт
Фото ZAXID.NET/Підрядник вже встановив риштування для проведення демонтажних робіт

Спочатку зі стели потрібно буде демонтувати гранітні елементи, барельєфи, я вже після цього — саму конструкцію стели. Окремі елементи стели передадуть у Музей тоталітарних режимів «Територія терору».

Нагадаємо, ще у 2018 році з вимогою демонтувати Монумент Слави до мерії звернувся поет-дисидент, політв’язень радянських таборів, лауреат Національної Шевченківської премії Ігор Калинець. Створили робочу групу для розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам’ятника Монумент Слави на вул. Стрийській. Під час одного з засідань групи було озвучено, що частина елементів конструкції пам’ятника — у гостро аварійному стані. Відповідне рішення про усунення аварійності прийняв виконком ЛМР. А НУ «Львівська політехніка» провів дослідження щодо технічного стану ключових конструкцій пам’ятника.

Схожі новини