Передплата 2024 «Добра кухня»

«Зносимо радянський пам’ятник»

Монумент у польському Бжеґу в народі називали «пам'ятником сантехніку»…

Демонтаж монумента на честь радянської армії у польському Бжеґу (Фото Twitter)
Демонтаж монумента на честь радянської армії у польському Бжеґу (Фото Twitter)

Про знесення чергового радянського пам’ятника, розташованого в Бжеґу (Опольське воєводство Польщі), повідомив у Twitter депутат польського Сейму Януш Ковальський.

Знесення бжезького монумента на честь радянської армії було ініціативою місцевих жителів, що звернулися до влади міста з відповідною петицією. «У громадському просторі немає місця для прославляння радянської армії», — заявив у березні, невдовзі після вторгнення рф до України, один із авторів петиції Міхал Скорупа.

«Кілька років тому влада Бжеґа вже намагалися прибрати цей пам’ятник, — розповіло Radio Opole. — На той час вартість демонтажу монумента становила близько 500 тисяч злотих». За інформацією Radio Opole, таких коштів на знесення комуністичного символу в бюджеті міста тоді не знайшлося… А зараз місцевій владі надав фінансову допомогу польський Інститут національної пам’яті.

А у Ризі демонтують «пам'ятник Перемозі»

Як повідомляє TVNET, після вторгнення російських військ в Україну й оприлюднення інформації про воєнні злочини рашистів у багатьох країнах Центральної і Східної Європи демонтують радянські монументи, які ще збереглися.

"Пам'ятник Перемозі" у столиці Латвії Ризі мають остаточно знести до 15 листопада. Фото Twitter.
"Пам'ятник Перемозі" у столиці Латвії Ризі мають остаточно знести до 15 листопада. Фото Twitter.

Зокрема, у столиці Латвії Ризі триває демонтаж пам’ятника на честь радянської армії у Парку Перемоги. Центральна частина монумента — обеліск із зіркою заввишки 79 метрів. «Пам'ятник Перемозі», встановлений у 80-х роках минулого століття на честь радянських «визволителів Риги й Латвії», планують знести до середини листопада. Вартість демонтажу оцінюють у два мільйони євро.

Схожі новини