Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Щоб підтримувати себе у формі, у тюремній камері займається спортом…»: деталі перебування українських бранців у московських СІЗО

Захоплені росіянами військові моряки з України, яких зараз утримують у московських СІЗО «Матросская тишина», «Лефортово», відмовляються давати покази слідчим ФСБ, позаяк вважають себе військовополоненими. Відтак згідно із Женевською конвенцією їх мають звільнити, а не судити.

Поводяться наші хлопці гідно. Командир катера «Бердянськ» Роман Мокряк поставив ультиматум: не буде нічого свідчити російським слідчим, поки не звільнять з-під варти весь його екіпаж, який виконував його команди. А 19-річний моряк Андрій Ейдер висунув тюремникам іншу вимогу — щоб в його камері вимкнули остогидле «Русское радио»…

«Високий Замок» дізнався про деталі перебування у московських застінках найстаршого із заручників — 47-річного старшого матроса з катера «Нікополь», галичанина Андрія Оприска (народився у селі Надітичах Миколаївського району на Львівщині). Про його життя-буття у неволі нам розповів його адвокат — кримський татарин Маммет Мамбетов, якому, своєю чергою, ми передали для його підзахисного останні вісточки з дому:

«З Андрієм все гаразд. Почувається добре. Дуже втішений тим, що з усіх боків йому допомагають. Їжі, одягу достатньо. Ставляться до нього у СІЗО нормально, з повагою. У всякому разі, він сам про це так каже. Займається спортом».

Водночас керівник групи адвокатів українських моряків Микола Полозов зазначив, що Андрій Оприско, як і його колеги, відмовився давати покази російським слідчим.

«Стан здоров’я в Андрія нормальний, настрій бадьорий. Оприско розповів, що отримав посилку з речами і продуктами харчування. Також йому вже прийшли листи від рідних. Андрій Оприско — найстарший з військовополонених моряків. Навіть в умовах ізоляції він хоче підтримувати себе у відмінній формі і займатися спортом. Як і інші моряки, Андрій Оприско відчуває підтримку з боку України і дякує всім, хто допомагає їм і бореться за їхній порятунок».

На фото:

Старший матрос Андрій Оприско зі своїм сином Андрієм. Полоненого українського моряка зігріває кожна вісточка з дому…

Схожі новини