Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вчені з’ясували походження кенгуру

  • 09.10.2018, 13:15
  • 768

Сьогодні кенгуру складають саму численну й різноманітну групу травоїдних сумчастих ссавців. Їх появу пов’язують зі зміною австралійського клімату і поширенням на континенті сухих трав’янистих рівнин, яке тривало між 12 і п’ятьма мільйонами років тому. Проте автори наукової статті стверджують, що кенгуру з’явилися значно раніше.

Про це повідомляє styler.rbc.ua із посиланням на Science.

Палеонтологи досліджували анатомію зубного апарату у сучасних кенгуру і їх родичів, датованих віком до 25 мільйонів років. Будова зубів дозволяє вказати на звичну дієту травоїдної тварини і з'ясувати, що становить основне джерело його їжі — порівняно м'яке листя або більш жорсткі трави. І дійсно, робота показала, що предки сьогоднішніх кенгуру перейшли до живлення травою досить швидко — близько трьох мільйонів років тому.

У цей період Земля переживала черговий цикл глобального потепління і скорочення лісового покрову. Імовірно, саме воно в епоху пліоцену стимулювало наших предків освоювати відкриті простори савани.

Вплинули зміни і на кенгуру, серед яких з'явилися і стали швидко поширюватися види, які адаптувалися до поїдання трави і стали предками сучасних австралійських тварин. Інші групи кенгурових, які продовжили поїдати листя, з часом вимерли, опинившись в невигідному положенні.

Схожі новини