Передплата 2024 ВЗ

Супрун розкрила таємницю нерозбірливого почерку лікарів

  • 19.09.2018, 10:13
  • 694

В.о. міністра МОЗ України Уляна Супрун розповіла, чому лікарський почерк зазвичай нерозбірливий, чим це шкодить пацієнтам і як змінити ситуацію на краще.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Тисячі лікарських помилок трапляються у світі через нерозбірливий запис назви чи дозування лікарського препарату, коли їх пишуть від руки медичні працівники. В опублікованому звіті National Academies of Science's Institute of Medicine (США) вказано, що близько 1,5 мільйони пацієнтів травмуються через це щороку. Небезпечно це й тим, що такі помилки можуть мати летальні наслідки», — йдеться у повідомленні.

Крім втрат для здоров’я це також і великі гроші для самої системи, зазначає Супрун. Наприклад, у цьому ж звіті зазначено, що додаткові медичні витрати на лікування травм, пов'язаних з невірним дозуванням ліків складають 3,5 мільярда доларів на рік.

«Звісно, медики роблять це ненавмисне. Основна причина не найбільш каліграфічного почерку — кількість писанини та темпи, в якому лікарі зазвичай працюють. Існують різні вимоги щодо документів, заповнення журналів, виписок та багато інших папірців, на які лікарі витрачають свій час», — зазначає урядовець.

Зокрема, вони змушені писати дуже швидко в пікові години навантаження або ж почерк може ставати все більш нерозбірливим через втому.

Очільниця МОЗ розповіла, що форми письмової документації вже давно застарілий формат ведення записів. Світ переходить на електронні записи в системі охорони здоров’я. В США, Канаді та багатьох європейських країнах електронні записи в тій чи більшій мірі вже впроваджено в систему.

Україна теж відходить від перенавантаження медицини папером та невиправданими записами й переходом до електронного формату ведення документації.

Зокрема ще в березні набрав чинності наказ МОЗ № 157, який скасовує необхідність заповнення від руки цілої низки морально застарілих форм — різних талонів та журналів з медичними записами, які не мали жодної практичної необхідності.

«У лікарів тепер менше часу забере виписування стосів паперу, а у майбутньому ми плануємо повністю відійти від паперового документообігу», — підкреслила Супрун.

«Електронна система охорони здоров’я відіграє ключову роль у трансформації. Це обов'язкова вимога НСЗУ Національна служба здоров'я України для укладання договорів з медзакладами, які надають первинну медичну допомогу. У майбутньому електронна система дасть можливість кожному швидко отримати свою медичну інформацію, а лікарям — більш цілісно бачити картину здоров’я пацієнта. Лікарі виписуватимуть електронні рецепти та робитимуть інші медичні записи, які не можна буде ні загубити, ні підробити або ж невірно прочитати», — зазначила Уляна Супрун.

Схожі новини