Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Після 6 листопада розпочнеться імпічмент Трампа, — Піонтковський

  • 06.08.2018, 15:51
  • 577

Суд над Полом Манафортом, колишнім начальником виборчого штабу чинного американського президента, здатен призвести до імпічменту Дональда Трампа.

Про це незалежний російський політолог Андрій Піонтковський, котрий нині перебуває у Вашингтоні, заявив в ефірі програми «Студія Захід» з Антіном Борковським на каналі Еспресо.TV.

«Вирішальними будуть проміжні вибори 6 листопада. Це буде, по суті, рефрендум щодо особи Трампа. Більшість екпертів та опитувань громадської думки показують — я з ними згоден — що у демократів гарні шанси отримати невелику, але добре відчутну перевагу в обох палатах. Тоді, коли новий склад Конгресу відразу збереться, вони почнуть процес імпічменту», — зазначив він.

При цьому Піонтковський зазначив, що Трамп не буде «відсторонений від влади наступного дня».

«Почати його (імпічмент — ред.) легко. Це проста більшість у Палаті представників. А, власне, сам процес обговорення звинувачень по суті відбувається в Сенаті. І для винесення імпічменту потрібно дві третини голосів, що ймовірно тільки в разі, якщо від Трампа остаточно відмовляться республіканці «, — пояснив аналітик.

Але, в будь-якому випадку, початок процесу імпічменту означає «кінець політичної кар'єри Трампа» і те, що до кінця першого терміну він «не досидить», додав політолог.

Загалом події, на його думку, розгорнуться таким чином:

«Там можливі усякі варіанти. Швидше за все, [буде] так само як з Ніксоном — змусять піти у відставку в обмін на формальний імунітет від будь-яких переслідувань».

При цьому, ймовірною зміною президента Сполучених Штатів, напевно, намагатиметься скористатися керівництво Росії, вважає Піонтковський.

«Вікно між 6 листопада і відходом Трампа з Білого дому — це для Кремля вікно можливостей. Що збігається з розпалом виборчої кампанії в Україні», — підсумував він.

Разом з тим, впевнений Піонтковський, нинішнє ставлення Вашингтона до України залишиться незмінним.

«Позиція військово-політичного істеблішменту Сполучених Штатів — вона жорстка і проукраїнська», — наголосив він.

Схожі новини