Передплата 2024 «Добра кухня»

Понад 20 працівників заводу «Бадер Україна» захворіли на кір

Стан госпіталізованих — середньої важкості. У тих, що перебувають на амбулаторному лікуванні, захворювання має легкий перебіг

Про це повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ України.

Як розповіли «ВЗ» епідеміологи, завод має два цехи — у Кожичах Яворівського району та Городку. Спалах зафіксували в обох. Медики припускають, працівники контактували між собою або їх возили на роботу одним транспортом.

«Кір — одна з найбільш заразних вірусних інфекцій, — пояснює лікар-епідеміолог Олександра Яхницька. — Вірус потрапляє в організм з повітрям. Може переміщатися у сусідні приміщення та навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини.

Заразитися можна, проїхавшись з хворим в одному автобусі — навіть якщо перебували у різних кінцях салону. Від хворого збудник поширюється на десятки метрів. Крім того, досить довго (до двох годин) зберігає активність поза людським організмом".

При контакті з хворим людина, яка не хворіла раніше і не була щеплена, заразиться практично у 100% випадків. Ліків від кору не існує. Лікування — симптоматичне.

Масовий спалах кору в Україні зафіксували також у Дніпрі, в аграрному університеті. Захворіли 23 студенти та троє працівників навчального закладу.

За словами лікарів, одна з причин поширення інфекції — пізнє звернення по медичну допомогу. «Трапляється, у людини вже є висипка на шкірі. Попри це, продовжує ходити на роботу», — каже Олександра Яхницька.

Схожі новини