Передплата 2024 «Добра кухня»

Найкращі зараз ліки — гарбуз та яблуко

  • 11.10.2012, 15:32
  • 7 730

Не влітку, а саме восени є шанс збагатити організм корисними речовинами. Родюча українська земля потішила нас щедрим урожаєм яблук та гарбузів. Ці плоди краще сприймаються нашим організмом, ніж заморські овочі-фрукти. Особливо, якщо перетерти їх на пюре або вичавити з них сік...

Бурштиновий еліксир здоров’я

Гарбузовий сік насичений калієм, який виводить з організму зайву воду. Хочете усунути набряки і нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту? Приготуйте собі скляночку гарбузового фрешу.

Гарбузовий сік буде корисним для людей, які потерпають від кровоточивості ясен, та жінок з рясними менструаціями (завдяки вмісту вітаміну К, який допомагає крові швидше згорнутися).

Очі потребують “підзарядки”, погіршився зір? І тут “помаранчеве диво” стане у пригоді, адже просто “по швах тріщить” від каротину (вітаміну А). “Гарбузовий сік добре поєднувати з морквяним та яблучним. Пити його можна і в чистому вигляді, однак цей сік не кожному припаде до вподоби, бо має специфічний смак, — каже лікар-дієтолог Інна Кравчук. — Якщо ви людина здорова, розводьте фреші у пропорції 1:1 (наприклад, 100 мл гарбузового, 100 мл яблучного). Людям з хронічними захворюваннями соки краще розводити водою у пропорції 1:3 (65 мл соку, 135 мл води). Згодом можна змінити співвідношення — 1:2. Пити соки краще за 30-40 хвилин до прийому їжі”.

Гарбузовий сік на 90% складається з цілющої структурованої води, насичений вітамінами В, С і Е, мінеральними солями та пектином, який знижує рівень холестерину у крові, покращує кровообіг, нормалізує перистальтику кишечнику, очищає організм від токсинів, радіоактивних елементів та пестицидів. “Гарбузовий сік — універсальний, — каже дієтолог. — Солодкі соки протипоказані діабетикам і тим, хто потерпає від ожиріння, кислі — людям з гастритами й виразками. Гарбузовий можуть пити усі без винятку. Найбільшу користь принесе людям старшого і похилого віку, у яких є атрофічні зміни у шлунково-кишковому тракті, що супроводжуються такими неприємними симптомами, як здуття живота, закрепи, печія”.

Ода яблуку

Американець Норман Уокер ціле життя “просидів” на соках і дожив до 119 років. До того ж став батьком у... 106 років! Найулюбленішим його напоєм був яблучний фреш — пив його кожного ранку.

Свіжий яблучний сік володіє антиоксидантними (допомагає клітинам оновитися) та абсорбувальними властивостями (виводить шкідливі речовини).

Яблучний фреш не можна пити людям з гастритом і з підвищеною кислотністю та серйозними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Не додасть здоров’я яблучний сік і алергікам. Усім іншим яблучний фреш пити можна, але готувати його треба правильно — лише зі стиглих свіжих яблук, які ще не почали псуватися. “Приготували сік — відразу випийте, — радить Інна Кравчук. — Яблучний фреш швидко окислюється. Розводьте його водою (щоб не травмувати ніжну слизову шлунка) або іншими соками (бажано морквяним — “яблучне” залізо і “морквяний” каротин добре поєднуються одне з одним). Щоб досягти лікувального ефекту, сік треба пити щодня протягом двох тижнів. Потім зробіть перерву на два тижні або замініть яблучний інший соком — наприклад, гарбузовим. Свіжі соки, як і мінеральну воду, треба пити з обережністю. Не замінюйте ними чаю (особливо зеленого, який захищає організм від раку). Та й від кави не відмовляйтеся — одне-два горнятка на день необхідні для стимуляції розумової діяльності. Дітям давати соки можна, починаючи з року. Спочатку — кілька крапель, потім — по одній чайній ложці”.

Заміняти свіжі соки пакетованими лікар не рекомендує. Консервовані соки, аби вони не псувалися, піддають термічній обробці, внаслідок якої гинуть усі корисні речовини (у т. ч. аскорбінова кислота). Крім того, заводська продукція містить велику кількість цукру.

Схожі новини